Digital Turizm Toplantısı Buldan’da Yapıldı
Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün Pamukkale Üniversitesi işbirliği ile yürüttüğü Turizmi Yeniden Canlandırma ve Sürdürülebilir Turizm Destinasyonları Oluşturma Projesi’nin tanıtım toplantısı Buldan’da yapıldı. Buldan Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, turizmde digitalleşmenin önemi vurgulanırken, Buldan’ın turizm değerlerinin digitaldünyaya taşınarak, tanınırlığının artırılması,sürdürülebilirliğinin sağlanması gerektiğinin altı çizildi.
Buldan Belediyesi El Sanatları Merkezi’nde (BELKÜM) gerçekleştirilen toplantıya, Belediye Başkanı Mustafa Şevik, Kültür ve Turizm İl Müdürü Turhan Veli Akyol, Buldan Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdür Vekili Ramazan Aksoy, Buldan Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Ekrem Uludağ, Buldan Belediyesi Plan ve Proje Müdürü Zeliha Akyol ile PAÜ Turizm İşletmeciliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Bayram katıldı.
Covd-19kısıtlamaların kaldırılması,kademeli normalleşmeye geçilmesinin konuşulduğu bu günlerde, Buldan’ınmevcut pazar payını kaybetmemesi, sınırlar açıldığı, turizm faaliyetleri başladığında uluslararası turizme hazır olabilmesi için digital platformlarda da yerini almasının gerekliliğinin altının çizildiği toplantıda, turizmde digital dönüşümün önemi vurgulandı.
Kültür ve Turizm Müdürü Turhan Veli Akyol, projenin çıkış noktasının, Covid-19 kısıtlamaları sona erdiğinde veya kademeli olarak normalleşmeye gedildiğinde, turizm hareketliliği tekrar başladığında, ilçelerimizin buna hazır olmaları için alt yapılarının oluşturmasının amaçlandığını belirtti. Akyol, “Proje kapsamında, Buldan’ın dokuması, tarihi, kültürel mirası, evleri, sokakları, Tripolis Antik kenti ve Süleymanlı Yayla Gölü ile birlikte ele alarak, sürdürülebilir turizm destinasyonu oluşturulmasında digital dünyada yerini alması gerek. Digital dünyada yoksanız, yoksunuz, sizi kimse tanımaz. Biz Denizli’nin tüm ilçelerinin digital platformda görünürlüklerinin artırılmasını istiyoruz. Buldan bu konuda hem alt yapı hem de fikir olarak en hazır ilçelerimizden. Proje ekibinin araştırma kriterlerine göre ilk sırada. Buldan ulusal bilinirliliği, marka bilinirliliği bakımından Pamukkale’den sonra geliyor. Amacımız, bu potansiyeli iyileştirmek ve sürdürülebilirliğini sağlamak” dedi.
Buldan’ın hem Denizli genelinde, hem bölge hem de ulusal platformda gündeme gelebilecek bir ilçe olduğunu vurgulayan Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, “Ben Buldan’ın artık farklı bir platforma taşınsın istiyorum. Hep Safranbolu, Beypazarı örnekleriyle gündeme getirdiğimiz Buldan’ı, biz uluslararası platforma taşıyıp İspanya, İtalya’daki örnek yerleşim yerleriyle anılmasını istiyoruz. Buldan hem national, hem de enternasyonal cazibe merkezi olma yolunda ilerliyor. Daha güzel olabilir. Bunun olması için tabi tek belediye imkanları yetmiyor, tek başına olmaz. Bu bir ekip işi, bir süreç işi. Buldan’ın bir Pamukkale gibi bir imgeye ihtiyacı var. Kral yolu hattını o nedenle gündeme getiriyoruz. Pamukkale, Laodikya, Tripolis, Buldan kültürel mirası, bunun yanında organik tarım, Dünyaca ünlü niş dokuması ve Süleymanlı Yayla Gölü’nü kapsayan hattı canlı tutabilmek için gündeme getiriyoruz. Biz bu restorasyonhattını biz Denizli ile bağlamak istiyoruz. Bu konuda Üniversitemizi,Aydın kültür Varlıklarını Koruma Kurulunu her zamanyanımızda hissettik. Buldan bu konuda şanslı” diye konuştu.
Konuşmaların ardından “Turizmi Yeniden Canlandırma ve Sürdürülebilir Turizm Destinasyonları Oluşturma ” konulu sunumunu gerçekleştiren PAÜ Turizm İşletmeciliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Bayram, Buldan turizmin sürdürülebilirliği için digital dünyada da yerini alması gerektiğinin altını çizdi.