DSİ’nin geç kararından dolayı Çiftçi bu yılda su sıkıntısı çekecek
İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir PAKDEMİRLİ’nin yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesinde bulundu.
” Geçtiğimiz yıl zarar eden ve bu yıl da arazisinin yüzde 50’sinde kuru tarım yapabileceği kararının geç alınması nedeniyle ek zarara uğrayacak çiftçinin durumu ne olacaktır . Mağdur olan çiftçilerimize bir destek paketi sağlanacak mıdır ? ” sorularını ileten Yasin Öztürk konuyu soru önergesi ile meclise taşımıştır.
Konuyla ilgili soru önergesi ise şu şekildedir ;
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Anayasanın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96. Maddesi gereğince Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir PAKDEMİRLİ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.
Denizli’de tarım üretimi yapan çiftçilerimiz, 2020 yılında DSİ’ye sulama ücretini ödemelerine rağmen, DSİ’den “su olmaması” gerekçesiyle 2. Sulama hizmetini alamamış, ürünlerinin tarlada yanması sonucu büyük zararlara uğramışlardır.
DSİ tarafından yapılan bilgilendirmeye göre, Denizli Işıklı Barajındaki su rezervi 2020 yılı Ocak ayına göre yüzde 29 oranında azalmıştır.
Denizli Valiliği Mart ayında aldığı bir kararla, kuraklıktan kaynaklı Işıklı Gölü’ne yeterli su gelmemesi nedeniyle bölgede kuru tarım yapılacak alanın yüzde 50 oranında arttırıldığını sulama birlikleri vasıtasıyla üreticilere duyurmuştur.
Dinar, Çivril, Çal ve Baklan ilçelerinin sulama yaptığı bölgede 527 bin dekar tarım arazisi bulunmaktadır.
Bu doğrultuda;
- Denizlili tarım üreticilerimizin kuraklıktan kaynaklanan su sıkıntısı nedeniyle geçtiğimiz yıl yaşadığı ürün kaybı ve toplam zararı ne kadardır?
- Denizlili çiftçilerimiz ocak-şubat ayı itibariyle kuru tarıma başlamış, arazilerinin yüzde 25’inde kuru mahsul ekimini tamamlamışlardır. Sulama sıkıntısı yaşanacağı bilinmesine ve kuru tarım ekim sezonunun bitmesine rağmen, kuru tarım yapılabilecek arazi oranının yüzde 50’ye yükseltilmesi kararı neden geç alınmıştır?
- Mart ayından sonra kuru tarım için ekim yapamayan çiftçi, arazisinin yüzde 25’ini boş mu bırakacaktır?
- Sulama sıkıntısı nedeniyle çiftçinin yeraltı suyu kullanımı serbest bırakılmış mıdır? Yeraltı suyu kullanımı nedeniyle üreticiden kullanım bedeli tahsil edilecek midir?
- Denizlili üreticilerin sulama sorununu çözebilmek üzere alınan tedbirler nelerdir? DSİ tarafından, akıllı sulama ve kapalı devre sulama sistemine geçilmesi için yapılan bir çalışma bulunmakta mıdır? Bu sistemlerin hizmete sunulması için ne kadar yatırım gerekmektedir?
- Denizlili çiftçimizin geçtiğimiz yıl zarar ettiği ve bu yıl da arazisinin yüzde 50’sinde kuru tarım yapabileceği kararının geç alınması nedeniyle uğrayacağı ek zarar da dikkate alınarak, bölge üreticilerine yönelik bir destek paketi açıklanması düşünülmekte midir?