Ekmeğimizi AKP ve TÜİK değil, mücadelemiz belirleyecek!
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, ülke genelinde olduğu gibi Denizli’de de düzenledikleri ortak basın açıklamasında, işçi, memur ve emeklilerin taleplerini bir kez daha dile getirdi.
2021 yılı ekonomik krizin doruğa ulaştığı ve yıkıcı etkilerinin en ciddi şekilde hissedildiği yıl olarak geride kalmıştır. İşçi, memur ve emeklilerin yıllık zam oranları, büyük ölçüde çarpıtılan rakamlara göre belirlenmiştir.
Kamu emekçilerine Ağustos ayında imzalanan toplu sözleşme ile 2022 yılı için komik ve gerçeklerden uzak yüzde 5+7 zam verilmişti. Bu oranları kabul etmedik, etmeyeceğiz. Kamu emekçileri bu sefaleti hak etmiyor.
Birleşik Kamu-İş AR-GE birimi KAMU-AR halkın enflasyonu araştırmasında Aralıkta yüzde 22, yıllık ise 78,4 oranında artış olduğunu açıklamıştır. Konfederasyonumuza göre ilk 6 ayda yüzde 51.8 + yüzde 5 toplu sözleşme oranıyla birlikte toplamda yüzde 56.8 oranında zam yapılması gerekirken TÜİK’in açıkladığı rakama göre enflasyon, Aralık 2021’de yüzde 13,58 artarken, yıllık bazda ise yüzde 36,08 oldu.
Hükümet gerçekçi enflasyonu değil manipülasyonlu rakamları baz almıştır. Rakamlarla oynadıkları yetmezmiş gibi bir lütuf gibi sunulan yüzde 2,5’luk ek zam kamu emekçilerine bir hakarettir. Ekonomik kriz, artan hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon kamu emekçilerini ciddi şekilde yoksullaştırmıştır.
Bir yandan BOTAŞ’ın doğalgaz için; meskenlere yüzde 25, sanayi tarifesine yüzde 50, elektrik üretim santrallerine yüzde 15 zam yaparken Vergi ve harçlara da yüzde 36’nın üstünde zam yapılmıştır.
2021’in son ayında başlayan ve yılın ilk günü zirve noktasına çıkan zamlar Türkiye’de enflasyonun kronik hale geldiğini göstermektedir.
Memur ve memur emeklisine sözde yüzde 30,5 oranında zam yapılmıştır. SGK ve Bağ-Kur emeklisine yüzde 25.48 zam yapılmıştır. Ancak memurlar, sözleşmeliler, geçici personel ve memur emeklileri, SGK ve Bağ-Kur emeklisine gelen maaş artışları, hükümetin yaptığı zamlarla geri alınmıştır. Kamu emekçilerinin ve emeklilerinin 2022 ocak maaşı ceplerine girmeden erimiştir. AKP iktidarının yaptığı zamlar nedeniyle emekçiler; temel gereksinimlerini dahi karşılayamaz duruma getirilmiştir.
Bebek mamaları marketlerde kilit altına alınmış, şeker ve yağ satışına sınırlama getirilmiştir. Hükümet, enflasyon ile değil enflasyon rakamlarıyla oynayarak enflasyonu gerçeklerden uzak açıklamaktadır.
Ülkemizin yaşadığı derin ekonomik kriz sonucunda ortaya çıkan aşırı zamlar, pahalılık, döviz kurlarındaki artış yoksullaşmayı derinleştirmiştir.
İktidar ve yandaş konfederasyonların ortaklığı ile imzalanan TİS, önümüzdeki süreç boyunca kamu emekçilerinin nezdinde satış sözleşmesi olarak kalacaktır.
Özelleştirmeleri savunanlar, babalar gibi satarım diyenler elbet bir gün halka hesap verecektir. Elektrik, doğalgaz, köprü, hastane, otoyollar kamulaştırılmalı, zamlar geri alınmalıdır. Emekçiler için vergi dilimi yüzde 15’te sabitlenmelidir.
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak kamu emekçilerini ve yurttaşları açlığa, sefalete mahkûm eden enflasyon oranını ve zamları kabul etmiyor, emekçilerin sesine ses olabilmek adına mücadelemizi sürdürüyoruz.