DOLAR 34,8761
EURO 36,6759
ALTIN 3.033,41
BIST 10.097,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 11°C
Az Bulutlu
Denizli
11°C
Az Bulutlu
Cum 12°C
Cts 16°C
Paz 11°C
Pts 10°C

Parkinson hastalarının hayatlarını kolaylaştıran proje

Parkinson hastalarının hayatlarını kolaylaştıran proje
 talipgsm
21.01.2022 18:19:11 | SON GÜNCELLEME 21.01.2022
A+
A-

Pamukkale Üniversitesi’nde öğretim görevlileri tarafından yürütülen “Parkinson ve Tremor Hastaları İçin Dengeleyici Kaşık ve Karar Destek Sistemi” adlı proje Parkinson ve Tremor hastalarının günlük hayatlarını kolaylaştırıyor.

 ekremsafakturizm  ekremsafakturizm

TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Projesi (BİGG – Bireysel Genç Girişim Projesi) olan “Parkinson ve Tremor Hastaları İçin Dengeleyici Kaşık ve Karar Destek Sistemi” adlı projeyi anlatan Dr. Arş. Gör. Erdem Dilmen şunları aktardı: “Bu projede, tremor ve Parkinson hastalarının yemek esnasında ellerinde oluşan istemsiz titremelerin etkisini azaltıp hastanın yeme eylemini kolaylaştıracak bir dengeleyici kaşık sistemi ve bu sistem ile çalışacak bir yöntem geliştirilmesi önerilmektedir” dedi.

 emresan

Amacımız, hastanın el/kol kaslarındaki istenmeyen titreşimlere rağmen engellemek”
Üstlendiği projenin hastaların günlük yaşamını kolaylaştırdığını söyleyen Dr. Arş. Gör. Erdem Dilmen, geliştirdiği kaşığın özellikleri hakkında bilgileri aktardı. Erdem, “Kaşık, aktif titreşim sönümleme yapacaktır. Geliştirdiğimiz üründe kaşığın tutulacak bir gövdesi olacaktır ve bu gövde, bir kaplama ile içinde gerekli olan elektronik aksamı barındıracaktır. Kaşık içinde çalışacak olan kontrol algoritması kaşığın gövdesine bağlı halde olan uç kısmını dengeleyecektir. Bu uç kısmı kaşığın gıdayı tutan haznesidir. Burada amacımız, hastanın el/kol kaslarındaki istenmeyen titreşimlere rağmen kaşığın uç kısmının dengede tutulup gıdanın kaşıktan dökülmesini engellemektedir. Bu kaşık hastaların kullanımına ek olarak, nöroloji uzmanlarının muayene esnasında kişinin Tremor veya Parkinson hastası olup olmadığına karar vermesinde yardımcı olacak ek bir karar destek sistemi ile doktorlara da sunulacaktır. Bu amaçla makine öğrenmesi tekniklerinden de istifade edilecektir” diye konuştu.

 talipgsm
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.