DOLAR 34,8955
EURO 36,6869
ALTIN 3.013,51
BIST 10.058,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 11°C
Az Bulutlu
Denizli
11°C
Az Bulutlu
Cum 11°C
Cts 16°C
Paz 11°C
Pts 10°C

Ramazan’dan sonra aşırı yemek tüketimine dikkat

Ramazan’dan sonra aşırı yemek tüketimine dikkat
 talipgsm
27.04.2022 17:37:17 | SON GÜNCELLEME 27.04.2022
A+
A-

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi Endokrinoloji BD. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şenay Topsakal, Ramazan ayından sonra aşırı yemek tüketiminden kaçınılması gerektiğini ve sağlık açısından tehlikeli olduğunu belirtti.

30 gün süren ramazan ayı boyunca sahur ve iftar olarak 2 öğün yemek tüketimi sonrası başlayan aşırı yemek tüketimi sonrası uzamanlar uyarıda bulundu. Aniden aşırı yemeye geçmenin sağlığı tehlikeye atabildiğine dikkat çeken PAÜ Hastanesi Endokrinoloji BD. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şenay Topsakal, hastaları bu konuda uyararak açıklamalarda bulundu. Topsakal, “Pandemi ve 1 ay süren ramazan süresince hastalarımızın yeme alışkanlıklarının değiştiğini ve kilo almaya daha yatkın hale geldiklerini görüyoruz. Bu sebeple bayramdan başlayarak bundan sonraki süreçte aşırı yemekten kaçınılmalı ve hareketsiz kalınmamalıdır. Yemekler az ve sık öğünler olarak alınmalı, hızlı yemekten özellikle kaçınılmalıdır. Kahvaltı alışkanlığına geri dönülmeli ancak kahvaltıda ekmek dilimleri küçültülmeli ve tatlılardan uzak durulmalıdır. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber gibi çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az yağlı peynir ve haşlanmış yumurta tercih edilmelidir. Sucuk, salam, sosis gibi yağlı besinlerden, börek gibi hamur işi gıdalardan sakınılmalıdır. Yüksek kalorili içecekler yerine, su tüketimi artırılmalı, gece yeme alışkanlığı terkedilmelidir” dedi.

 ekremsafakturizm  ekremsafakturizm

“Bayramda diyetin bozulmaması gerekmektedir”
Aşırı sıcak ve ağır yemeklerin sağlık açısından risk arz ettiğini belirten Dr. Topsakal, “Özellikle diyabet hastalarımız başta olmak üzere tüm vatandaşlarımız bayramda aşırı tatlı tüketmekten kaçınması gerekmektedir. Kalp ve böbrek hastaları, diyabet ve kilolu hastalarımız gibi diyet yapması gereken tüm hastalarımızın bayramda diyeti bozmamaları gerekmektedir. Mümkünse evde yapılmış az şekerli tatlılar tüketilmeli, büyük porsiyonlardan kaçınılmalı ve şeker hastaları için tatlandırıcılı ya da şekersiz ikramlar hazırlanmalıdır. Aşırı sıcak ve ağır yemekler sağlığımız açısından risk oluşturmaktadır. Çay, kahve fazla tüketilmemeli uykuya önem verilmeli aşırı yorgunluk ve uykusuzluktan kaçınılmalıdır ve ilaçlar kesinlikle aksatılmamalıdır” ifadelerini kullandı.

 emresan
 talipgsm
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.