DOLAR 34,8956
EURO 36,7413
ALTIN 3.009,52
BIST 10.058,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 11°C
Az Bulutlu
Denizli
11°C
Az Bulutlu
Cum 11°C
Cts 16°C
Paz 11°C
Pts 10°C

Madde bağımlılığından kurtulma oranı yüzde 2

Madde bağımlılığından kurtulma oranı yüzde 2
 talipgsm
29.04.2022 14:48:01 | SON GÜNCELLEME 29.04.2022
A+
A-

Pamukkale Üniversitesi’nde (PAÜ) düzenlenen “Madde Bağımlılığı ile Mücadele” konferansında bağımlılıktan tam olarak kurtulabilenlerin oranının sadece yüzde 2 olduğuna dikkat çekilirken, 15-24 yaş aralığındaki gençlerde ise madde kullanmaya başlayanların oranının yüzde 73.74 olduğu belirtildi.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz Kongre Kültür Merkezi’nde “Madde Bağımlılığı ile Mücadele” konferansı düzenlendi. Narkotik uzmanı Cemil Özdemir’in konuşmacı olduğu konferansta uyuşturucu madde, madde bağımlılığı, uyuşturucu ile mücadele, madde bağımlılığı ile ilgili çözüm merkezlerinin nereler olduğu, madde kullanımının cezai sorumlulukları, madde kullanan kişilerde görülen belirtiler, uyuma programı nasıl çalıştığı anlatılarak gençlere yönelik tavsiyeler verildi. Özdemir, yapılan araştırmalara göre uyuşturucu madde kullanımına başlama sebeplerini; merak, arkadaş etkisi, özenme, kişisel-ailevi sorunlar ve eğlence amaçlı olarak sıraladı. Bağımlılık sürecinde kullanılan zararlı maddenin, kişinin sağlığının yanında sosyal ve aile yaşantısına verdiği zararları anlatan Özdemir, Narkolog 2022 verileriyle yapılan anket sonuçlarını paylaştı. 19-20 yaşlarındaki gençler arasında madde kullanım oranlarının artış gösterdiğini, 15-24 yaş aralığındaki gençlerde ise madde kullanmaya başlayanların oranının yüzde 73.74 olduğunu belirtti.

 ekremsafakturizm  ekremsafakturizm

“Bir kereden çok şey ölür”
Sözlerinin devamında madde bağımlılığından kurtulmak için beş önemli gereklilik üzerinde duran Cemil Özdemir, bu gereklilikleri; beyinde bitirmek, sağlık kuruluşlarından destek almak, psikolojik destek almak, aile desteği, arkadaş çevresinin değiştirilmesi olarak sıraladı. Madde bağımlısı olduktan sonra zararlı maddeyi bırakmanın oldukça zor olduğunun altını önemle çizen Özdemir, bazı maddelerin bir kez kullanılmış olmasının bile ciddi derecede bağımlılık yaptığını, bu nedenle ‘bir kereden bir şey olmaz’ dememek gerektiğini vurguladı. Cemil Özdemir: “Yapılan anket çalışmalarına göre bağımlılıktan tam olarak kurtulabilenlerin oranı yüzde 2’yi geçmedi, geçemedi. Bu nedenle amacımız; gençlerimiz madde bağımlısı olmadan, madde ile tanışmadan bu sorunun önüne geçebilmek. Gençlerin uyuşturucu tehdidi konusundaki farkındalıklarının arttırılmasını sağlamak” diye konuştu.

Konferansın ardından verdiği bilgilerden dolayı Cemil Özdemir’e teşekkür eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kısaç, bağımlılık yapıcı madde kullanımına ilişkin tedavilerde ilaç tedavisinin yanında psikolojik terapinin de önemine dikkat çekti. Zararlı maddelerin yanında günümüzde internet bağımlılığı, sosyal medya bağımlılığı gibi bağımlılıkların da yayıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Kısaç, bağımlılıklardan kurtulma konusunda, şartlanma ve davranışlarda değişikliğe gitmenin önemine değindi.

 emresan
 talipgsm
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.