DOLAR 34,3686
EURO 36,3588
ALTIN 2.825,22
BIST 9.405,99
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 21°C
Çok Bulutlu
Denizli
21°C
Çok Bulutlu
Per 21°C
Cum 20°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Varlık fonuna devredilince, kârlar zarara döndü

Varlık fonuna devredilince, kârlar zarara döndü
 talipgsm
12.04.2021 17:56:25 | SON GÜNCELLEME 12.04.2021
A+
A-

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, 2017’ye kadar kâr eden kamu şirketlerinin Varlık Fonu’na devredildikten sonra üst üste zarar açıklamalarını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.

 emresan

Öztürk, TBMM Başkanlığı’na ilettiği soru önergesinde “2016 yılında kurulan Türkiye Varlık Fonu (TVF) 8 farklı sektörden 23 şirket, 2 lisans ve taşınmazlardan oluşan varlık portföyüne sahiptir. 2017 yılından itibaren Fon’a başta BOTAŞ, ÇAYKUR, PTT, TCDD, THY ve Türkiye Deniz İşletmeleri gibi ülkemizin kar eden kuruluşları devredilmiştir. Ancak Fon’a devredilene kadar kâr açıklayan kuruluşların birçoğu, devir tarihini izleyen 2017 yılından itibaren zarar etmeye başlarken, borçlulukları da yüksek oranda artmıştır” değerlendirmesi yaptı.

Varlık Fonu’na devredildikten sonra zarar etmeye başlayan şirketlerin dönem bilançolarını sorgulayan Öztürk şu soruları yöneltti:

 talipgsm

– Türkiye Varlık Fonu’na devredilen şirketlerin her birinin devir dönemlerinden itibaren, ayrı ayrı olmak üzere bilançolarına yansıyan kar-zarar tutarları ne kadardır? TVF’ye devredilen şirketlerin devir tarihlerinden itibaren toplam zararı ve/veya kârı ne kadardır?

– Fon’a devredildikten sonra yıllık bilançolarında devir öncesi zarar ederken, kâr etmeye başlayan şirket bulunmakta mıdır?

– Fon’a devredilmeden önce kar açıklayan kuruluşların, devirden itibaren zarar etmesinin  nedeni nedir?

-Fon, değer yarattığı şirketlerden ne kadar lisans, kâr ve kira geliri elde etmiştir?  

– Devredilen şirketlerin gelirlerinin Fon’a aktarılmasının bu zararın oluşmasında payı bulunmakta mıdır?

– Fon, Türkiye’nin hangi “vizyoner projelerine”, toplamda ve ayrı ayrı olarak ne kadar sermaye desteği sağlamıştır?

– Türkiye Varlık Fonu’na (TVF)devredilen kurumların, Fonda biriken gelir toplamı ne kadardır?

– Türkiye Varlık Fonu, uhdesindeki kurumları karşılık göstererek ne kadar borçlanma gerçekleştirmiştir?

– Borçlanma yoluyla elde edilen bu gelir nerede kullanılmıştır?



YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.