Denizli Barosu’ndan avukata yönelik şiddete karşı açıklama
Geçtiğimiz günlerde Bodrum’da uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybeden eski Denizli Baro Başkanı Erdal Çam’ın vefatı sonrasında Denizli Barosu temsilcileri, son zamanlarda avukata yönelik artan şiddet için açıklamalara bulundu. Yönetim Kurul Başkan Yardımcısı Avukat Ufuk Kök, “Avukat tehdit altındaysa, hak arama özgürlüğü de tehdit altındadır” ifadelerini kullandı.
Eski Denizli Baro Başkanı Erdal Çam (73) ve yanında bulunan emekli İcra Müdürü Özcan Çavdar, vekalet ettiği icra davası sonrasında müvekkili tarafından 21 Eylül Perşembe günü uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmişti. Vefat eden Çam için yurt genelinde avukatlar açıklamalar ve protestolarda bulundu. Bu çerçevede Denizli Barosu temsilcileri ve avukatlar, bugün öğle saatlerinde Denizli Adliyesi önünde buluşarak bir basın açıklamasında bulundu. Baro adına açıklamalar gerçekleştiren Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Avukat Ufuk Kök acil taleplerinin meclis araştırması açılmalı olduğunu söyledi. Avukatın tehdit altında olduğu durumlarda hak arama özgürlüğü de tehdit altında olduğunu söyleyen Kök, “Bugün buradan bir kez daha haykırıyoruz: Mesleğimizi yaparken, görevimizi ifa ederken can veriyoruz. Avukat tehdit altındaysa, hak arama özgürlüğü de tehdit altındadır. Bizler dava dosyalarının tarafı değil, vekiliyiz. Vekalet etmek mesleğimizin gereğidir. Biz bu görevi üstlenmezsek; adalet işlemez.
Bize saldıranların bile muhtaç oldukları savunma hakkı kullanılamaz. Bizler bu görevi, şu veya bu kişilerin menfaati için değil, adil yargılanma hakkının hayata geçirilmesi için yerine getiriyoruz. Acil talebimiz şudur: Yeni yasama döneminde, Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 104. ve 105. maddeleri uyarınca Meclis araştırması açılmalı, konuyla ilgili TBMM araştırma komisyonu kurulmalıdır. Türkiye Barolar Birliğinin Adalet Bakanlığına sunduğu önerilerde yer alan gerekli düzenlemeler acilen hayata geçirilmelidir. Devletin tüm kurumlarında ve yurttaşlarda, avukata yönelik şiddetin engellenmesiyle ilgili farkındalık yaratılmalı ve buna ilişkin somut çalışmalar hayata geçirilmelidir. Tek bir kayba daha tahammülümüz yok! 180 bin avukat, Barolarımız ve Türkiye Barolar Birliği olarak; avukata yönelik şiddetin normalleşmesine izin vermeyecek, onurla ve asla vazgeçmeden ortak mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.