Çimen, “Mülakatta adalet nerede!
KESK Kültür Sanat-Sen Denizli İl Temsilcisi Serdar Çimen, sendika binasında düzenlediği basın toplantısıyla 28 Haziran da Ankara’da yapılan Kültür ve Turizm Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği mülakat sınavıyla ilgili basın açıklaması yaptı. İl Temsilcisi Çimen, ‘Mülakat denen bu garabetten toplumu kurtarın’ dedi.
Denizli’de 28 Haziran da Ankara’da yapılan Kültür ve Turizm Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği mülakat sınavı tartışma konusu oldu. KESK Kültür Sanat-Sen Denizli İl Temsilcisi Serdar Çimen, sendika binasında düzenlediği basın toplantısıyla yapılan mülakat sınavını ve sınavda sorulan soruları eleştirdi. Basın toplantısına TBMM Başkanvekili CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca’da katıldı. Mülakatlarla ilgili olarak çok ciddi şikâyetler gelmeye devam ettiğine dikkat çeken TBMM Başkan Vekili Biçer Karaca, ‘Hepimizin bildiği gibi, 2023 yılı 14 Mayıs seçimleri öncesinde saraydaki tek kişi sırf seçim kaygısı ve seçilememe korkusu ile ne demişti? “Mülakatları kaldıracağız.”. Peki, 14 Mayıs seçimlerinden sonra ne oldu? Mülakat kalkmadığı gibi, mülakat konusunda daha da antidemokratik ve daha da kötü uygulamalarla tanıklık ederek karşı karşıya kalmaya ve bu konuda mülakata giren arkadaşlarımızın çok ciddi şikâyetleri gelmeye başladı.’ dedi.
Mülakatlar, mülakat mış gibi yapılıyor
Mülakatların, mülakatmış gibi yapıldığına dikkat çeken TBMM Başkanvekili Biçer Karaca, 11 Şubat’ta İzmir’de yapılan Kültür ve Turizm Bakanlığı görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı ve 24 Haziran – 11 Temmuz arasında Ankara’da yapılan mülakat sınavıyla ilgili olarak yaptığı değerlendirme de, ‘Bu sınavda yazılı sınavda alınan puanlar sergilenmez, sadece ilgisini bildirir, sıralar belli olmaz. Ama en ilginci ve en dikkat çekici olanı da mülakatmış gibi yapılan mülakat. Burada hiç konuya ilişkin alakası olmayan ve biraz sonra sizlerle paylaşacağım bazı ilginç sorular sorulur. Yani aslında burada yapılan mülakat değil, önceden belirlenmiş kişilerin, önceden belirlenmiş yandaşların göreve yükseltileceği, unvan değişikliği olacağını açıkça ortaya koyan sorulardır. Biz bu hukuksuzluğu kabul etmiyoruz. Mülakatın kaldırılması bir namus borcudur. İktidar tarafından verilmiş bir borçtur. Bu söz de seçmenlerin iradesini gasp etmişlerdir. Bugün gereğini yerine getirmeyerek, o günün koşullarında “mış gibi” yapan, sırf oy için, koltuk için makamı kaybedeceği kaygısıyla milyonlarca çalışanın aslında umutlarını sömürmüş ve umut tacizci ligi yapılmıştır’ dedi.
Sınavda sorulan ilginç sorular
Mülakat sınavında sorulan sorulardan bazılarının çok düşündürücü, ucu çok açık, internette bile tam anlamıyla cevabı olmayan sorular olduğuna dikkat çeken Karaca, ‘Mülakatta sorulan bir soru: “Romalılar ve Osmanlılar döneminde kullanılan grejuva ateşi ilk ne zaman kuruldu?” Bu konuda Google’a girip bakın, inanınız internette Google’da dahi bunu bulmakta zorlanacaksınız. “Dünyada ilk gazete ne zaman çıktı?”, “Michelin listesinde olan Türk restoranları nelerdir?” diğer sorulardan bazıları. Şimdi soruyorum: Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda mülakata giren görevde yükselme ve unvan değişikliği için emek veren yurttaşlarımız, emek veren memurlarımız, çalışanlarımızın bu sorularla muhatap olması ne anlam taşıyor? Ben listemi belirledim, mülakat gibi mülakat yaparak kendi yandaşlarımı, liyakatsiz yandaşlarımı kadrolara yerleştireceğim demenin açıkça itirafıdır. Burada saraya çağrımızdır: Bu hukuksuzluğa son verin, hak edenlerin liyakatli kadroların göreve geleceği bir anlayışı ortaya koyun ve derhal derhal verdiğiniz sözü tutun. Söz namustur, namusunuza sahip çıkın ve mülakat uygulamasını kaldırın’ dedi.
Neyimizi beğenmediniz?
KESK Kültür Sanat-Sen Denizli İl Temsilcisi Serdar Çimen’de basın açıklamasında, ‘Hani mülakat kalkıyordu. Hani her şey adil olacaktı?. Daha beteri oldu. En azından liste açıklanıyordu Kültür ve Turizm Bakanlığı Görevde yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı’nda o da yapılmadı. Her şey bir karanlık dehlizinde gerçekleşti. Sınava kaç kişi girdi belli değil. Yazılı sınavın puanı belli sıralama belli değil. Sözlü sınavın hem puanı hem de sırası belli değil. Mülakat denen bu garabetten toplumu kurtarın. Bizler işçi, çiftçi, memur ve esnaf ailelerin çocuklarıyız. Arkamızda dayılarımız yok. Zor imkânlarla ilk-orta ve liseyi bitiriyor, üniversiteyi zor şartlarda kazanıyor ardından da KPSS ile işe yerleşiyoruz. Arkasından kurumlarımızda iyi yerlere gelmek için sınava giriyoruz. Yazılıyı kazanıyor fakat mülakatı geçemiyoruz. Mülakat denen bu garabetten toplumu kurtarın’ dedi.
Hakkınız yok
Mülakat sınavında verilen puanları açıklamayarak, sınava kaç kişinin katıldığını gizleyerek, çalışanların psikolojisini bozmaya hiç kimsenin hakkı olmadığına dikkat çeken İl Temsilcisi Çimen, ‘Bizim geleceğimizle oynamaya ne hakkınız var. Bizim bu memleketten başka gidecek yerimiz mi var?. Liyakat olmazsa ülkede hiçbir şey doğru gitmez. İyi sanatçı yetişmez, iyi doktor yetişmez, iyi mühendis, öğretmen yetişmez. Ülke mahvolur. Göktürk kitabelerinden bu yana tüm bilginler devletin ana eksenine adaleti koyar. Adalet yoksa devlet yoktur der. Mülakatta adalet nerede? Bildiğiniz ayarı bozuk kantar. Ama unutulmamalıdır ki ayarı bozuk kantar gün gelir herkesi tartar. Bu ayarı bozuk kantarla insanların ekmeğini çalıyorsunuz. Çocuklarının mama parasını, hastane parasını, ev alma hayallerini çalıyorsunuz. Adaletin terazisi herkese eşit olacak, kantar herkesi doğru tartacak. Ancak böyle ilerleriz. Tek istediğimiz bu garabetin kaldırılması ve sınavların yenilenmesidir. Mülakata gerek kalmaksızın yeni soru teknikleriyle kişinin çoğu yeteneği zaten anlaşılıyor’ dedi.