DOLAR 35,9040
EURO 37,4402
ALTIN 3.316,76
BIST 9.719,81
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 8°C
Hafif Kar Yağışlı
Denizli
8°C
Hafif Kar Yağışlı
Per 8°C
Cum 9°C
Cts 10°C
Paz 10°C

Aydın Yörük Çalıştayı

Aydın Yörük Çalıştayı
 talipgsm
07.12.2024 17:56:22 | SON GÜNCELLEME 07.12.2024
A+
A-

Aydın Adnan Menderes Üniversitesinde Prof.Dr. Turan Akkoyun tarafından organize edilen Yörük Türkmen Çalıştayı 5 Aralık günü yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi.

 ekremsafakturizm  ekremsafakturizm

Çalıştayda açılış oturumuna , ADÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin, üniversite akademik kadrosu, değişik üniversitelerden bildiri sunmak için gelen akademisyenler, il protokolü, değişik illerden Yörük derneklerinin temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Açılış oturumunda Prof. Dr. Turan Akkoyun çalıştay hakkında bilgiler verdi. Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent ile Germencik Şehit Cafer Efe Yörük ve Zeybekleri Derneği Başkanı Mehmet Sarı konuşmalar yaptı.

Açılış sonrası bilimsel etkinlere geçildi. Sabah tüm katılımcılara hitap eden bir oturum, öğleden sonra dört ayrı salonda oturumlar yapıldı. Oturumlarda değişik üniversitelerden akademisyenler Yörük kültürünü farklı yönleriyle ele alan 18 farklı disipline yönelik sunumlar yaptı.

Oturum salon isimleri yörük kültürünü yansıtacak şekilde seçilmişti. “Konar-Göçer,” “Çoban,” “Kıl Çadır,” “Harar” ve “Bozlak” isimli salonlar işin özünü daha baştan fısıldıyordu.

Akademisyenler; yörüklerin tarihi, yörük tarihi ile ilgili arşiv bilgileri ve tarihi metinler, Yörükler ile yerel yönetimler arasındaki ilişkiler, Yörüklerde devecilik, Yörük gelenekleri ve din, Yörüklerde edebiyat, müzik, beslenme ve kemik erimesi, sağlık, halk bilimi, Tarım, Kırsal kalkınma, folklor, sinema, dil ve sanat, çadır ve el sanatları, ahi bacıları, doğal çevre, efelik geleneği, yaşam tarzı gibi konulardaki bildiriler izleyicilere sunuldu.

Çalıştay sonunda elde edilen bilgiler ışığında sonuç raporu oluşturuldu. Yörük kültürünün korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması için bir yol haritası çizilmesi, toplumun aydınlatılması amaçlanarak hazırlanan sonuç raporu önümüzdeki günlerde açıklanacak. ADÜ Öğretim üyesi Prof.Dr. Turan Akkoyun’ un başkanlığında yapılan çalıştayla yörük kültürünün bilimsel bir bakış açısı ile alınması sağlandı. Yörük Gelecek kültürü ve geleneklerinin yaşaması için köylerin, çiftçi aile işletmelerinin güçlendirilmesi, kırsal kalkınma konusunda çabaların arttırılması, kooperatif ve üretici birliklerinin satış olanaklarının arttırılması konuları çalıştayda işlenerek Yörük kültürü konusunda farkındalık oluşturuldu.

 truvaxakü

Çalıştaya Aydın’da bulunan yörük derneklerinin yanı sıra çevre illerden de gelen Yörük dernekleri de ilgi gösterdi. Üniversite bahçesinde kara çadır kuruldu. Katılımcı misafirlere ve üniversite öğrencilerine Aydında yer alan Yörük derneklerince keşkek ve saç böreği ikramı yapıldı.

Yörük müziğinden yörük tarihine, yörüklerle ilgili bilimsel yayınların irdelenmesinden doğal yaşam kültürüne kadar pek çok konu bilim insanlarınca sunuldu. Sunumların ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanarak bilim dünyası ile paylaşılması da önünüzdeki günlerde yapılacak. Çalıştayın önümüzdeki yıllarda daha da gelişerek büyüyeceği ve geleneksel hale gelmesini de bekliyoruz.

Çalıştayda bilimsel bir dille kentlerimizde ne varsa köylerimizde de o olmalı, tarım, gıda, hayvancılık eğitimi veren ortaokul ve liselerin açılması, köy okullarının yeniden açılması, köye dönüş ve tarımsal üretimin teşvik edilmesi ile ülkemiz yeniden gıda konusunda kendine yeter ülkelerden biri olacağı vurgulandı.

Sağlıklı ve doğal gıdaya ulaşmanın reçetesinin yörüklerde olduğunun anlaşılması, köyümüze, toprağımıza sahip çıkılması, bir karış toprağımızın bile işlenmeden bırakılmaması, küçükbaş hayvancılığın, koyun ve keçi üretiminin teşviki, büyükbaş hayvan sayımızın arttırılması, dağların, yamaçların gelir getiren zeytinden cevize meyve ağaçları ile donatılması, yerli tohum üretimi, kooperatiflerin geliştirilmesi ve doğanın korunması için bu tür bilimsel çalışmaların ülke çapında yaygınlaştırılması, mümkün olduğunca çok insana ulaşılması büyük önem arzediyor. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi bu buluşmayı başardı.

Çalıştayın ev sahipliğini yapan Adnan Menderes Üniversitesi Rektörlüğüne, Aydın Yörük Derneklerine, başta Prof.Dr. Turan Akkoyun hocam olmak üzere sunum yapan tüm değerli hocalarıma, emeği geçen herkese ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Benim açımdan bilgilendirici, birleştirici bir çalıştay oldu. Anadolunun derinlikleri, köy kültürü, yörük yaşamı konularında ne kadar çalışılsa azdır. Atamızın sözü ile yazımı bitireyim. “Köylü milletin efendisidir.” Saygılarımla

 talipgsm
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.