Yağan yağmurlar Işıklı Göle umut oldu
Son yıllarda kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya kalan Işıklı Gölü, son dönemde yaşanan yağışlarla kuraklık sorununu aşmaya başladı.
Yaşanan kuraklık ve küresel ısınma nedeniyle su miktarı her geçen gün azalan ışıklı Gölü yağan yağmurlar ile eski günlerine dönmeye başladı. Tarımsal sulama dönemi olan Haziran Eylül aylarında kuruyan göl, kış döneminde yağan yağmurlar ile yeniden hayat bulurken yetkililer göldeki su miktarının mevsim normalleri seviyesine çıktığını ifade etti. Balık türleri başta olmak üzere onlarca canlıya ev sahipliği yapan ve göçmen kuşların üreme alanı olan Işıklı Gölünün su seviyesi son yağışlarla mevsim normalleri seviyesine ulaştı.
Gölde su seviyesi yükselişte
Aralık ayı başlarında yaşanan yağışlarla göle ulaşan su miktarının artması, gölde yaşayan canlılar için yeni bir başlangıç oldu. Turna, Sazan ve Alabalık yetişen gölde geçimini balıkçılık ile sağlayan vatandaşlar, yağmurların toprağı doyurmaya başladığını ve gölde su seviyesinin yavaş yavaş yükseldiğini ifade ettiler.
Gölün son 10 yılda kapasitesinin çok altında su tuttuğunu ifade eden yetkililer “küresel ısınma, kuraklık ve gölü besleyen kaynakların önüne yapılan bentler ile göle gelen su miktarındaki düşüş, Işıklı Gölünde kuraklık tehlikesi baş göstermeye başladı. Yaşanan kuraklık, tarımsal sulamanın arttığı dönemlerde kendini en üst seviyede hissettirirken son yağışlarla göl bir nebze olsun eski günlerine döndü. Gölde tutulan su miktarı uzun bir aradan sonra son yılların en yüksek seviyesine çıktı. Bu artış başta balık türleri olmak üzere gölde yaşayan canlı türleri adına sevindirici bir gelişme. Su miktarının kış mevsiminde yaşanacak kar yağışı ile en üst seviyeye çıkacağını umuyoruz. Tutulan su, yaz aylarında tarımsal sulama amaçlı kullanılırken canlılara da hayat vermeye devam edecek” denildi.
Kaynak: Genç Çivril