DOLAR 34,8955
EURO 36,7284
ALTIN 3.011,90
BIST 10.058,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 11°C
Az Bulutlu
Denizli
11°C
Az Bulutlu
Cum 11°C
Cts 16°C
Paz 11°C
Pts 10°C

Birleşik Kamu İş’ten “Halkın Enflasyonu” Araştırması

Birleşik Kamu İş’ten “Halkın Enflasyonu” Araştırması
 talipgsm
25.05.2022 22:26:17 | SON GÜNCELLEME 25.05.2022
A+
A-

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun “Halkın enflasyonu araştırması göre halkın en fazla tükettiği 64 gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak hazırladığı gıda fiyatları endeksinin yıllık artış yüzde 160’a dayandığı gözlendi.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonun Ar-Ge birimi KAMU-AR’ın, fiyatlarını Ankara’daki marketlerden düzenli olarak derlediği ve halkın en fazla tükettiği 64 gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak hazırladığı gıda fiyatları endeksinin Mayıs 2022 sonuçları açıklandı. Araştırmada şu tespitlere yer verdi.

 ekremsafakturizm  ekremsafakturizm

Birleşik Kamu-iş İl Başkanı Namık Kemal Aydoğan, araştırmada şu tespitlere yer verdi. Gıda Fiyatlarındaki Yıllık Artış yüzde 160’a Dayandı.

En Fazla Tüketilen 64 Gıda Ürününün Fiyatı Mayısta Bir Önceki Aya Göre yüzde 9,2 Oranında Artış Kaydetti.

 emresan

Gıdada Yıllık Fiyat Artışı yüzde 159,6’ya Kadar Yükselerek Yeni Bir Rekor Kırdı. Yılın İlk Beş Aylık Döneminde İse yüzde 65,6 Oranında Artış Yaşandı.

Geliri resmi enflasyon oranı kadar bile artmayan, dar ve sabit gelirlilerin gıdaya erişim her geçen gün daha da zorlaşıyor, açlık riski büyüyor. Yüksek gıda fiyatları yüzünden giderek yaygınlaşan yetersiz ve sağlıksız beslenmenin, özellikle genç nesil açısından gelecekte önemli sağlık sorunlarına yol açma riski taşıdığı belirtiliyor

            Dünya yeni bir gıda krizine hazırlanırken, Türkiye’de önceki aylarda da oldukça yüksek oranlarda artan temel gıda fiyatlarında mayısta ayında da yüzde 9,2 oranında artış gerçekleşti. Yılın ilk beş aylık döneminde yüzde 65,5 olarak gerçekleşen gıda fiyatlarındaki yıllık artış ise yüzde 159,6’ya kadar yükseldi.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonun Ar-Ge birimi KAMU-AR’ın, fiyatlarını Ankara’daki marketlerden düzenli olarak derlediği ve halkın en fazla tükettiği 64 gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak hazırladığı gıda fiyatları endeksinin Mayıs 2022 sonuçları açıklandı.  

Araştırmayla, gelirinin büyük bölümünü gıdaya ayırmak zorunda olan ve enflasyona karşı herhangi bir koruması bulunmayan, sabit gelirlilerin, ücretlilerin ve yoksulların yaşadığı gerçek enflasyonun boyutunun tahmin edilmesi amaçlanıyor.


Mayısta, gıda fiyatlarındaki artışta sebze dışındaki bütün harcama gruplarında yaşanan yüksek oranlı zamlar belirleyici oldu.  

Ekmek, pirinç, un, bulgur fiyatları, mayısta bir önceki aya göre yüzde 1,6 oranında artış kaydetti. Halka ucuz et yedirme sözü daha unutulmamışken et ve balık grubu fiyatlarında yüzde 15,1 oranında aylık artış oldu. Mayısta süt ve süt ürünleri ile yumurta grubu fiyatları ise yüzde 7,1 oranında yükseldi. Yağ fiyatlarında ise yüzde 1,3 oranında yükselme oldu.

Meyve fiyatlarının yüzde 19,2 oranında arttığı mayıs ayında sebze fiyatlarında, bir önceki aya göre ortalama yüzde 9,2 oranında düşüş yaşandı.

Bakliyat fiyatlarının yüzde 2 oranında arttığı mayısta, salça, zeytin, bal, çay, tuz ve benzeri gıda maddelerinden oluşan diğer işlenmiş gıda fiyatlarında ise özellikle şeker ve çay fiyatlarına yapılan zamlar nedeniyle yüzde 33,4 oranında artış kaydedildi.

 
Türkiye’nin üç haneli enflasyonlara doğru hızla gittiği bu yılın ilk beş aylık döneminde gıda fiyatlarında yüzde 65,5 oranında artış yaşandı.

Ocak-mayıs döneminde ekmek, pirinç, un, bulgur, makarna fiyatları yüzde 51,5 oranında arttı, et ve balık fiyatları yüzde 58,3, süt, süt ürünleri ve yumurta fiyatları yüzde 24,9, yağ fiyatları yüzde 26,6 oranında, meyve fiyatları yüzde 165,5, sebze fiyatları yüzde 115,8, bakliyat fiyatları yüzde 20,8, diğer gıda maddelerinin fiyatları da yüzde 64,5 oranında arttı.

            
Gıda fiyatlarında yıllık olarak ise (Mayıs 2021’e göre) yüzde 159,6 oranında artış gözlendi. Diğer bir ifadeyle vatandaşlar Mayıs 2021’de 100 liraya dolan bir sepet için bu yıl aynı ay 259,6 lira ödemek zorunda kaldılar.

Bu yıl mayısta geçen yılın mayıs ayına göre ekmek, un, bulgur, makarna fiyatlarında yüzde 139,4, et-balık fiyatlarında 115,6 süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 93,8 oranında artış oldu. Bir yıl öncesine göre yağ fiyatları yüzde 101,9 oranında arttı. Meyve fiyatları yüzde 243, sebze fiyatları ise yüzde 422,4 oranında artış gösterdi. Bakliyat fiyatları son bir yılda yüzde 101,9, diğer gıda fiyatları ise yüzde 114,7 oranında zamlandı.

Tarımsal girdi maliyetleri ve tarım ürünü üretici fiyatlarındaki artışlar gıda fiyatlarındaki yıllık artışın önümüzdeki aylarda da üç haneli oranlarda kalmaya devam edeceği gözleniyor.

Birleşik Kamu-iş olarak kamu emekçilerimizin ekonomik ve özlük haklarını korumak için çalışıyoruz. Ekonomik yoksullaşmaya karşı mücadelemizi sürdüreceğiz.

 talipgsm
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.