DOLAR 34,2398
EURO 37,6309
ALTIN 2.920,13
BIST 9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 30°C
Az Bulutlu
Denizli
30°C
Az Bulutlu
Pts 31°C
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 31°C

Buldan balına bilimsel bakış

Buldan balına bilimsel bakış
 talipgsm
06.08.2024 13:13:35 | SON GÜNCELLEME 06.08.2024
A+
A-

Türkiye-Malta ikili işbirliği programı kapsamında yapılan projeyle, verimli bal üretimi için yapılan çalışmalar Buldan’da gerçekleştirildi.

 talipgsm

Denizli‘nin Buldan ilçesinde Buldan balı için bilimsel araştırmalar yapıldı. Türkiye- Malta ikili işbirliği programı kapsamında, Işık Üniversitesi, Malta Üniversitesi, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Arıcılık Araştırma Enstitüsü ve Kadir Has Üniversitesi ortaklığında yürütülen “ICT-enabled Bee Foraging Sites and Beekeeper Routes Optimization for Efficient Honey Production (BEE-OPTECH4Honey) /Verimli Bal Üretimi için BİT Destekli Arıcılık Faaliyet Sahaları ve Arıcı Rotaları Optimizasyonu” isimli projenin saha çalışmalarının bir kısmı Buldan’da gerçekleştirildi.

Proje ile ICT ve GIS tabanlı bir model kullanarak bal arısı nektar alanlarını ve arı kolonilerinin göç yollarını optimize ederek Türkiye ve Malta’daki bal üretim miktarı ve kalitesini artırmayı amaçlandı. Buldan’da üretilen kekik balının karakterizasyonun yapılması ve optimizasyon çalışmaları ile arıcılık işletmelerinin ürettikleri balların miktar ve kalitesindeki artışın sağlanması hedeflendi. Projenin saha çalışmaları Buldan Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ve Denizli Arı Yetiştiricileri Birliğinin katkılarıyla, Işık Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Şahin Aydın, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Arıcılık Araştırma Merkezi Birim Sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Gökhan Akdeniz ve Malta Üniversitesi’nden Biyolog Arthur Lamoliere tarafından gerçekleştirildi.

Buldan Kekik balına coğrafi işaret almak için çalışma başlattıklarını ifade eden Denizli Arı Yetiştiricileri Birliği yönetim kurulu üyesi Hakan Aytekin “Böylelikle bal üreticisinin gelir düzeyinde artış olacağını ümit ediyoruz. Buldan balının bilimin ışığında gerçekleştirilen çalışmalar, mutlaka yöremize, arımıza ve üreticimize olumlu katkılar sağlayacaktır. Bütün arıcılar adına emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Buldan balı
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.