CHP’li Şeniz Doğan’a kendi meclisinden zehir zemberek denetim raporu!
Merkezefendi Belediyesi Meclis Denetim Komisyonu, 2023 verilerini inceledi. Yaklaşık 3 ay süren incelemede, bankalardan çekilen kredi borçları yüzünden faiz giderlerinin tam 10 kat arttığı, mal ve hizmet satın alımlarında usulsüzlüklere, Halk ekmek ve sosyal tesislerde ise kadrosuz işçi çalıştırılmaya devam edildiği ortaya çıktı. 5 kişilik meclis komisyonunun hazırladığı rapora 2 CHP’li üye de imzalarıyla onayladı!.
CHP’li Şeniz Doğan’ın yönettiği Merkezefendi Belediyesi 2022 Sayıştay incelemesinde usulsüzlükler ve kadrosuz işçi çalıştırma gibi konularda denetimlere takılmıştı. Merkezefendi Belediyesi Meclis Denetim Komisyon’un Sayıştay incelemesi için kılavuz niteliği taşıyan 2023 incelemeleri tamamlandı. Hazırlanan denetleme raporunda, CHP’li Şeniz Doğan’ın 2022 incelemelerinde Sayıştay tarafından uyarıldığı pek çok usulsüz işlemi 2023’te de sürdürdüğü ortaya çıktı.
CHPLİ MECLİS ÜYELERİ DE RAPORUN ALTINA İMZA ATTI
Merkezefendi Belediye Meclis Denetim Komisyonu 5 üyeden oluşuyor. Başkanlığını CHP’li Serkan Kaya, Başkan Yardımcılığını İYİ Parti’den Ayhan Çetin yapıyor. Komisyonda CHP’den İbrahim Abaşuha, MHP’den Fırat Dağdeviren ve AK Parti’den Yavuz Aki de görev yapıyor. Komisyonun Şeniz Doğan ve ekibinin pek çok yanlış uygulamasını belgeleriyle ortaya koyduğu denetim raporuna, 2 CHP’li üyenin de imza attarak onay verdiği dikkatler kaçmadı.
NİSAN OTURUMUNDA MECLİSE SUNULACAK
1 Ocak-31 Aralık 2023 tarihleri arasında Merkezefendi Belediyesi’nin tüm müdürlükleri ve iştiraki şirketlerinin on binlerce evrağı, gelir gider dökümleri, faturalar, yazışmalar ve banka kayıtlarına kadar tüm hakaretlerini inceleyen Meclis Denetim Komisyonu, bir rapor hazırladı. Komisyon üyelerinin tamamının imzalayarak onayladığı rapor seçimlerden Nisan ayında yapılacak ilk meclis toplantısında,meclis üyeleriyle paylaşılacak.
AŞIRI BORÇLANMAYA DİKKAT ÇEKİLDİ!
Komisyon raporunda belediyenin önceki yıllara göre aşırı borçlanmaya itildiği, bütçenin uygun yönetilmediği belirtildi. Gelir tahsilatı konusunda yüzde 80’lik bir gerçekleşmenin olduğu vurgulanan raporda belediyenin kasasına 914 Milyon TL plansız yönetim nedeniyle 1 Milyar 200 Milyon TL’ye yakın masraf yapılarak aşırı borçlanmaya gidildiğine dikkat çekildi.
GEREKSİZ HARCAMALAR GELİR GİDER ARASINDAKİ MAKASI AÇIYOR
Gelir gider kalemleri arasında makasın hızla arttığına da vurgu yapılan raporda, “T.C. Cumhurbaşkanlığı 12. Kalkınma Planı” anımsatılarak gider kalemlerinde bu plana riayet edilmediğini gösteren pek çok gereksiz harcamanın tespit edildiği belirtildi. Komisyon üyeleri, bütçeyi zora sokan etkinlik, organizasyon, basın harcamaları ve hatta kontrolü yapılmayan sosyal destek harcamalarının bütçe açığını arttırmayacak rakamlara çekilmesini de tavsiye etti.
FAİZ ÖDEMELERİ 10 KAT ARTTI
Öngörülemeyen bütçe planları, hesapsız harcamalar ve benzeri nedenlerden dolayı oluşan bütçe açığını kapatmak için banka kredilerine yüklenildiğinin de tespit edildiği belirtilen denetleme raporunda bir önceki yıla göre belediyenin faizlere ödediği bütçenin tam 10 kat arttığı vurgulandı. Raporda, bu durumun yeni bir gelir gider dengesizliğe ve kısır döngüye yol açtığına işaret edildi.
BELEDİYE İDARESİ İSRAF, BİLGİSİZLİK VE EKSİKLER KONUSUNDA UYARILDI
Komisyon raporunun öneriler kısmında da ciddi ifadeler var. Komisyon, tahsilatların hızlandırılmasını, belediye personelinin yerel yönetimlere ilişkin güncellenen mevzuatları düzenli takip etmediği, kurum içi yazışmalarda elektronik ortama geçilmeyerek gereksiz israf yapıldığı, arşivleme sistemi ve yöntemlerine dikkat edilmediği, hesap dökümlerinin anlaşılabilir düzeyde olmadığı gibi pek çok eksiğin bir an önce düzeltilmesini önerdi. Ayrıca öneriler kısmında doğrudan temin mektuplarının bilgi konusunda yeterli detaya sahip olmadığı, fen işlerinin üst yapı hizmetlerinin denetiminde yetersiz kaldığı gibi önemli başlıklar da yer aldı.
DOĞRUDAN TEMİN TAKİYESİ İLE USULSÜZLÜKLERE DEVAM
Komisyon, incelemesinde 2022 Sayıştay röporunda da altı çizilerek vurgulanan doğrudan temin alımlarındaki usulsüzlerin devam ettirildiğini tespit etti. İhale kanuna göre ihaleye çıkarak alınacak pek çok mal ve hizmetin ilgili bütün müdürlükler tarafından ihaleyle temin edilmek yerine doğrudan temin alımı kılıfıyla yapılmaya çalışıldığını da tespit etti. Konunca belirlenen yüzde 10 sınırının aşıldığı çok sayıda doğrudan temin alımının usule aykırı olduğu belirtilen raporda, bazı şirketlere dair farklı müdürlüklere bölünerek doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirilen alımların açık ihaleyle gerçekleştirmesinin yasal zorunluluk olduğu hatırlatıldı.
BİR SAYIŞTAY UYARISINI DAHA DİNLEMEDİKLERİ ORTAYA ÇIKTI
Meclis Denetim Komisyonu tarafından yapılan incelemelerde, Halk Ekmek ve belediye sosyal tesislerinde Sayıştay’ın uyarısına rağmen hala sigortasız işçi çalıştırıldığı belirlendi. Yapılan denetimde 2022 Sayıştay incelemelerinde sigoratsız çalıştırıldıkları tespit edilen işçilerin hala gider makbuzu ve benzeri usulsüz ödeme yöntemiyle çalıştırıldığına dair evraklara ulaşan komisyon, raporunda bu bulgulara da yer verdi.
DAĞITILAN SÜT İLE ALINAN SÜT ARASINDA FARK!
Ayırca Şeniz Doğan’ın bütçenin yüzde 1’lik bir kısmını oluşturmamasına rağmen övünerek anlattığı Halk Süt projesinde de çelişkili belgeler ortaya çıktı. Komisyon üyeleri incemeler sırasında dağıtılan süt rakamları ile faturalar üzerindeki rakamlarının tutmadığını da belirledi. Merkezefendi Belediyesi incelemeye göre dağıtım rakamlarının üzerinde süt temin faturaları kestiriyor ve ödeme yapıyor.
ŞENİZ DOĞAN 1 YILDA YARIM MİLYONLUK ÇİKOLATA TÜKETTİ
Merkezefendi Belediyesi’nin bir firmaya 1 yıl içinde 400 Bin Lira’dan fazla çikolata alımı ödemesi yaptığı ortaya çıktı. Bunun üzerine araştırma yapan komisyon üyesi ve AK Parti Grup Başkan Vekili Yavuz Aki, yarım milyon liralık çikolatanın sadece Şeniz Doğan makamı için alındığı, hiçbir şekilde personele ve veya vatandaşa dağıtılmadığını da tespit etti.