Çin’den Çal’a Antik Kent İçin Geldiler
Batı Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olduğu tespit edilen Denizli’nin Çal ilçesine bağlı Dayılar Mahallesi’ndeki Ekşi Höyük’teki kazı çalışmaları, Çal Belediyesi’nin destekleriyle devam ederken, Çin Nanjiing Normal Üniversitesi’nde görevli profesör ve arkeokoloji bölümü öğrencileri bölgeye geldi. Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, “İnsanlık tarihi Ekşi Höyük’teki 8 bin 600 yıllık bulgulardan sonra yeniden yazılmaya başlandı. Şu ana kadar ki kazılarda en eski yerleşim yeri Batı Anadolu’da Çal ve bölgesi olarak saptandı. Şarap Tanrısı’nın miteolojiye göre bu topraklarda yaşadığı söyleniyor. Buradaki kazı çalışmaları Çinli bilim insanlarının da dikkatini çekmiş” derken, Çinli Prof.Dr.Li Bai ise, “Bölgedeki bulgular insanlık tarihi açısından son derece önemli” dedi.
Dayılar Ekşi Höyük ve Aşağıseyit Höyüğü’nde, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Fulya Dedeoğlu Konakçı ve eşi Öğretim Üyesi Erim Konakçı başkanlığında kazı çalışmaları devam ediyor. Kazılara Pamukkale, İzmir Demokrasi, Koç, Ahi Evran, Trakya ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli üniversitelerinden akademisyenler de destek veriyor. Bu yıl ki kazılara İngiltere ve Çekya’dan da akademisyenler katıldı.
KAZILAR İNSANLIK TARİHİNE IŞIK TUTTU
Dayılar Mahallesi yakınındaki Ekşi Höyük’te Çal Belediyesi’nin desteğiyle 8 yıldır devam eden kazılarda ortaya çıkan bulgular, insanlık tarihine ışık tutuyor. 8 bin 600 yıllık bulgularının elde edildiği Ekşi Höyük’ten sonra bu yılda Aşağıseyit Höyüğü’nde kazılar başladı. Batı Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olarak tescillenen Ekşi Höyük’ün neolitik bir kazı alanı olduğunu ifade eden Doç. Dr. Konakçı, “Avcı toplayıcılıktan yerleşik yaşama, ilk tarım topluluklarından burada bahsetmemiz mümkün. Bölge sadece Denizli değil, aynı zamanda Batı Anadolu’nun erken tarihine ilişkin çok önemli veriler barındırıyor. Ekşi Höyük’ün daha eski döneme ilişkilenmesi nedeniyle çok geniş alanda bu döneme ilişkin bulgulara erişme şansımız var. Aşağıseyit Höyüğü’nde elde edeceğimiz bulgularla burada yaşayan insanlarla ilgili 8 bin 600 yıl öncesine da gidebiliriz” diye konuştu.
ÇİLLİLER, AKCAN’DAN BİLGİ ALDI
Çin Nanjiing Normal Üniversitesi’nde görevli Arkeolog Prof.Dr.Li Bai, 14 öğrencisiyle birlikte Çal’a geldi. Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan’ın makamında ziyaret eden heyet, Çal’daki kazı çalışmalarında elde edilen bulguların insanlık tarihi açısından heyecan verici olduğunu belirtti. Başkan Akcan ise, “İnsanlık tarihi Ekşi Höyük’teki 8 bin 600 yıllık bulgulardan sonra yeniden yazılmaya başlandı. Biz, Belediye olarak 8 yıldır bu kazılara destek veriyoruz. Aşağıseyit Höyüğü kazıları da son derece önemli. Şu ana kadar ki kazılarda en eski yerleşim yeri Batı Anadolu’da Çal ve bölgesi olarak saptandı. Şarap Tanrısı’nın miteolojiye göre bu topraklarda yaşadığı söyleniyor. Buradaki kazı çalışmaları Çinli bilim insanlarının da dikkatini çekmiş. Çal, kültür turizmi açısından bakir bir yer ve henüz dışa açılmamış. Amacımız bölgenin kültür ve doğa turizmi alt yapısını oluşturmak” diye konuştu.
KAZI YERLERİNE GİTTİLER
Çinli heyet, Ekşi Höyük Kazı Evi’nde yetkililerden detaylı bilgi aldı. Ardından da Aşağıseyit’e geçerek, kazı alanını incelediler. Prof.Dr.Li Bai ise, “Bölgedeki bulgular insanlık tarihi açısından son derece önemli. Çal’da çok önemli tarihi mekanlarda var. Bizim yaptığımız araştırmalarda Çin’de de 7-10 bin yıllık yerleşim alanları var. Eğitim ve araştırma için Türkiye’ye geldik. Bu gezi, öğrencilerimiz ve bizim için son derece önemli” dedi.
Çinli heyet, Çal’ın üzüm bağlarının yanı sına Apollons Leirbenos Tapınağı, Hançalar Köprüsü, Kırık Minare, tarihi Savranzade Camisi ve bazı şarap firmalarını da gezdi.