DOLAR 34,0973
EURO 38,0933
ALTIN 2.874,79
BIST 9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 27°C
Parçalı Bulutlu
Denizli
27°C
Parçalı Bulutlu
Paz 28°C
Pts 29°C
Sal 31°C
Çar 32°C

Denizli’de Mühendislerden tepki!

Denizli’de Mühendislerden tepki!
 talipgsm
17.07.2024 18:31:12 | SON GÜNCELLEME 17.07.2024
A+
A-

Denizli’de Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Şubesi, mühendislerin düşük ücretlerle çalıştırılmasına tepki gösterdi. ADM Elektrik Dağıtım A.Ş.’de çalışan mühendislerin maaşlarının yetersiz olduğunu belirten EMO, adil ücret talebinde bulundu.

 talipgsm



Denizli
Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen basın toplantısında, EMO Denizli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Pala yaptığı basın açıklamasında; “Ülke ortalamasında yüzde 60’lara dayanan taşeronlaşma oranı, Şubemizin çalışma alanda yer alan Denizli ve Muğla illerindeki ADM Elektrik Dağıtım A.Ş. de ise yüzde 66 olarak ortalamanın üstünde şekillenmektedir. Ne yazık ki sistem güvenliğini ve yurttaşların kesintisiz ve sağlıklı enerjiye ulaşmasını yakından ilgilendiren işlerde çalıştırılan teknik personel de taşeron firmalar aracılığıyla görev yapmaktadır. ADM Elektrik Dağıtım A.Ş. Denizli, Aydın ve Muğla illerinde 811 kadrolu çalışana karşın 1632 kişiyi taşeron şirketlerde istihdam etmektedir.

tepki

Taşeron ve yoğun çalışma koşulları

Taşeron şirketler aracılığıyla teknik elemanlara dayatılan bu güvencesiz çalışma anlayışı, doğal olarak kadrolu çalışanların özlük haklarını da törpülemektedir. Öte yandan düşük ücret politikası ve yoğun çalışma koşulları dolayısıyla şirket içerisinde hızlı bir personel sirkülasyonu yaşanmaktadır. İşe giren meslektaşlarımız bu koşullar nedeniyle belirli bir süre çalıştıktan sonra iş arayışlarına girmekte ve en sonunda şirketten ayrılmak durumunda kalmaktadır. Kurum içinde deneyimin birikmesine ve kurum kültürü ve işleyişinin bir sonraki nesille aktarılmasına engel oluşturan olan bu personel sirkülasyonu nedeniyle, özellikle dağıtım şirketlerinde işlem yapan Serbest Mühendis Müşavir üyelerimiz de birçok sorun ile karşılaşmaktadır.

Çalışanlar yoksulluk sınırında

Bölgemizde faaliyet gösteren ADM Elektrik Dağıtım A.Ş. de çalışan üyelerimizin ücretleri, yoksulluk sınırının altına düşerek açlık sınırına doğru inmektedir. Genç mühendislerin 23-25 bin TL aralığında ücretlere işe başlatıldığı dağıtım şirketlerinde, 5-10 yıl arası kıdeme sahip meslektaşlarımız ise 28-30 bin TL aralığına maaş almaktadır. Kritik bir kamu hizmetini yürüten meslektaşlarımıza verilen bu ücretler, aldıkları sorumluluk ve risklerine kıyasla açıkça yetersizdir.

Üyelerimizin hak arayacağız

EMO Yönetim Kurulu tarafından 1 Temmuz 2024-31 Aralık 2024 tarihleri arasında Elektrik, Elektronik, Elektrik-Elektronik, Biyomedikal Mühendisleri için aylık asgari ücret brüt 59.000 TL olarak belirlenmiştir. 6 aylık dilimler halinde belirlenen bu rakam EMO üyesi bir mühendise verilebilecek en düşük maaşı ifade etmektedir. Yılın son 6 ayı için maaşların güncellenme kararlarının verildiği bu dönemde tüm dağıtım şirketlerine, EMO’nun asgari ücretinin altında kalmama çağrısı yapıyoruz. ADM elektrik dağıtım şirketinde çalışan şubemize üye 161 meslektaşımızın yanındayız. Üyelerimize düşük ücret uygulayan tüm dağıtım şirketlerini uyararak, üyelerimizin hak arama süreçlerine hukuki ve fiili destek sağlayacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.

İstihdam politikalarını değiştirilmesine çağrı

Maliyet “düşürme” adına geliştirilen bu istihdam modeli, bu kurumlarda çalışan meslektaşlarımızı mağdur etmektedir. Dağıtım şirketlerinin kullandığı alt yapı kamu malı, verdikleri hizmetler de kamu hizmetidir. Hizmet kalitesini etkileyecek düzeydeki düşük ücretler, tüm yurttaşları etkileyecek sorunlar da yaratmaktadır. Dağıtım şirketleri vatandaşlarımıza elektrik enerjisini kaliteli, güvenli, sürekli bir şekilde ulaştırmasından sorumludur. Bu kritik alt yapı hizmetinin kesintisiz bir biçimde yurttaşlara ulaşmasının ön koşullu mühendis emeğinin korunmasından geçmektedir. Dağıtım şirketlerinin istihdam politikalarını hızlı bir biçimde dönüştürmeye çağırırken, kamuyu da idari ve mali denetim yaparak bu şirketlerde yoksulluk sınırını aşan ücretlerin alınabildiği bir çalışma ortamı oluşturması için harekete geçmeye çağırıyoruz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.