DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli °C
Denizli
°C
°C
°C
°C
°C

Denizli’de Ortak Akıl Platformu’ndan “Neler Yapmalıyız” Konferansı

Denizli’de Ortak Akıl Platformu’ndan “Neler Yapmalıyız” Konferansı
 talipgsm
21.09.2023 01:39:45 | SON GÜNCELLEME 21.09.2023
A+
A-

Denizli’de Ortak Akıl Platformu’nun düzenlediği “Neler Yapmalıyız” Konferansı Pamukkale Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Muzaffer Adak moderatörlüğünde Makine Mühendisleri Şube Başkanlığı’nda gerçekleşti. MBA Kimya Mühendisi Arda Arpacı, Makine Mühendisi Fatih Yaşa ve Makine Mühendisi Kerim Turan konferansta sunum yaptı. Konferans, Denizli Ortak Akıl Platformu oluşumunun ilk düşünce anlamında ortaya çıkmasından son ana kadar uzun yıllar emek veren geçtiğimiz aylarda hayata veda eden Hamza Karaoğlanoğlu’nu anarak başladı.

 truvaxakü

Konferansta ilk sunumu gerçekleştiren Arda Arpacı, ülke olarak iyiye gitmediğimizi vurgulayarak “ülkemizde ekonomiden tutun sağlıkta, hukukta, adalette, eğitimde ve her alanda kötüye gidiyoruz. Bu ülkemize has bir şey değil birçok dünya ülkesininde benzer durumlar yaşadığını söylemek mümkün, tabi biz kendi ülkemizden kendi şehrimizden sorumluyuz. Bizler neler yapıyoruz, bu durum karşısında nasıl bir tavır sergiliyoruz. Biz de buradan yola çıkarak ortak akıl dediğimiz bir platform oluşturduk, Türkiye nereye gidiyor? Dünya nereye gidiyor? Biz burada neredeyiz? ve biz neler yapabiliriz bunu birçok sivil toplum örgütleri ile bir araya gelerek izah etmeye çalıştık.” dedi.


Arpacı, Dünyanın ve özellikle Türkiye’nin yaşamış olduğu sıkıntının en önemli sebebi olarak, hızla artan nüfus ve değişen tüketim alışkanlıkları ile üretimin kıt kaynaklarla tüketimi karşılayamadığını, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri yakalayamayarak yüksek ve ileriyi teknoloji üreten değil ithal ederek zamanın gerisinde kaldığını, üretimin verimsiz hal aldığını ve sürdürülebilir olmadığını belirtti.

Üretime dayalı toplumsal dönüşümleri; ilkel toplumlardan tarım toplumuna, tarım toplumundan sanayi toplumuna ve oradan da bilgi toplumuna geçişi detayları ile ele alan Arpacı, “Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ülkemizin tarım toplumundan modern teknolojik gelişimlerle sanayi toplumuna geçmesini sağlayarak bir devrim gerçekleştirdi. Şimdi yapılması gereken yüksek ve ileri teknolojiye dayalı niteliksel ve bütünsel üretime dayalı sistemleşme ile bilgi toplumuna geçişin sağlanmasıdır” dedi.

BİZİ NELER BEKLİYOR

Bizi bekleyen 4 tehlikeden bahseden Arpacı, ”Dünya 4,5 milyar yaşında ve 5 kere canlı yok oluşu yaşanmış, şu anda da 6’cı yok oluşa doğru hızla ilerliyoruz. Bunun sebebi ise insanoğlu olacaktır. Bir yılda 40 bin canlı türünü yok ediyoruz. Küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğine, ekolojik dengenin yol oluşumuna, kaynakların hızla tükenmesine sebep oluyoruz. Biz insan olarak çok fazla kirlilik yaratıyoruz. Suyu kirletiyor, havayı kirletiyor, plastik ve karbon salınımı yapıyoruz ve hızla çoğalıyoruz. Mevcut üretim sistemi ve hızlı tüketimle dünyayı tahrip ediyoruz. Bizi bekleyen 4 tehlike var, bu 4 tehlike sıcaklık, kuraklık, pahalılık ve kıtlıktır. Bundan sonra herşey DAHA SICAK, DAHA KURAK, DAHA PAHALI ve DAHA KIT olacak” dedi.

DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM

İnsan hayatının dönüşümlerle şekillendiğini belirten Arpacı, ”Dönüşümleri de en alta bilim kaynağı ve üretim bileşenleri ve onlardan çıkan teknolojiler karakterize eder. Her dönüşümün seviyesi insanlığın refahının ve özgürlüklerinin de seviyesidir. Teknoloji üreten ülkemiz, yüksek ve ileri teknoloji üretmeden asla ve asla krizlerden kurtulamaz! En önemli çözüm; yeni bir ekonomik, sosyal ve siyasal vizyondur. Sosyal refahı artıran ve bunu toplumun tamamına yayan eğitimden, sanata, bilimden, spora nitelikli bireylere sahip, hakkını savunan, fikrini ve bilgisini paylaşan, ekonomik güce kavuşan ve dünyayı dolaşan kendine toplumda yer bulmuş özgür nesiller yetiştirmektir.

Makine Mühendisi Fatih Yaşa yaptığı sunumda, yaşamın sürdürülebilir olması için başta enerji olmak üzere üretimin birçok bileşeninin verimli kullanılması gerektiğini belirtti. Sürdürülebilirliğin sağlanması dönüşümün her alanda gerçekleşmesi ve yüksek verimle olacağını kaydetti.

Makine Mühendisi Kerim Turan, kalkınmanın bölgesel ve kırsal kalkınmayla kuantum teknolojileri, üretim kuvvetleri, dinamikleri ve bileşenleri ile sistemleşerek ortak akıl merkezleri ile bilgi toplumuna geçerek sağlanacağını belirtti. Turan, bugünün sanayi toplumunun ortaya çıkardığı sorunları bilgi toplumu kültürünün ortadan kaldıracağını, sosyal refahın ve nitelikli yaşamın bilgiyi ve paydaşlığı önceleyen, yüksek ve ileri teknolojiye dayalı niteliksel ve bütünsel üretim ile olacağını kaydetti.

 talipgsm
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.