Denizli’den 340 Milyon Dolarlık İhracat
Şubat ayı ihracat rakamları açıklandı. Ülkemiz ihracatı yüzde 6,4 azalışla 18,6 milyar dolar oldu. TİM tarafından açıklanan Denizli ihracatı yüzde 10 azalışla 340 milyon dolar olarak kaydedilirken, Denizli İhracatçılar Birliği’nce yapılan ihracat yüzde 8 azalışla 264 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.
Denizli ihracatını sektör özelinde değerlendirdiğimizde ise; şubat ayında tekstil-konfeksiyon ihracatının yüzde 26,4 azalışla 108 milyon dolar, elektrik-elektronik ihracatının yüzde 10,3 artışla 71 milyon dolar, demir-demir dışı metaller ihracatının yüzde 9,4 artışla 56 milyon dolar, tarım ihracatının yüzde 0,1 artışla 25 milyon dolar, madencilik ihracatının yüzde 16,7 azalışla 17 milyon dolar olduğunu görüyoruz.
Öte yandan; kimyevi maddeler ihracatının yüzde 22 yükselişle 7,4 milyon dolar, hububat bakliyat ve yağlı tohumlar ihracatının yüzde 74 artışla 6 milyon dolar olarak kaydedildiğini ve şubat ayında dikkat çektiğini ifade edebiliriz.
İhracat iklim endeksinde iyimserlik beklentisi mevcut
Denizli İhracatçılar Birliği olarak ulusal ve uluslararası düzeyde açıklanan ve ihracatımızı ilgilendiren her veriyi yakından takip ediyoruz. Bunlardan biri olan imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen ihracat iklim endeksi ocak ayında 49,5 oldu. Bu seviye her ne kadar eşik değer 50’nin altında gerçekleşse de 6 aydır süregelen yavaşlamanın hız kestiğini görüyoruz. Bu durum, temel ihracat pazarlarımızdaki toparlanma belirtilerine dair iyimser bir senaryo çiziyor.
Enflasyonist baskının azalması talepleri olumlu etkileyebilir
Dünya ticareti açısından bir diğer önemli gelişme ise gelişmiş ülkelerin enflasyonlarındaki düşüş eğilimi beklentisi olarak karşımıza çıkıyor. Bu öngörünün küresel anlamda kalıcı hale gelmesi aslında 2023 yılının ikinci yarısından itibaren bekleniyordu. Ancak öyle görülüyor ki, yılın ikinci çeyreğinden sonra enflasyonist baskı biraz daha azalacak.