Denizli’nin Ocak-Mart İhracatı Yüzde 1,4 Arttı
Mart ayı ihracat verileri açıklandı. Ülkemiz ihracatı yüzde 4,1 azalışla 22 milyar 578 milyon dolar olarak gerçekleşti. TİM tarafından açıklanan Denizli ihracatı yüzde 7,2 azalışla 383 milyon dolar seviyesinde seyrederken, Denizli İhracatçılar Birliği’nce kayda alınan ihracat yüzde 4,5 azalışla 281 milyon dolar oldu.
Bu sene mart ayında toplam cumartesi ve pazar günlerinin sayısı 10’du. Geçtiğimiz sene mart ayında ise bu sayı 8’di. Dolayısıyla hafta sonuna denk gelen bu iki günlük fark, mart ayında ihracatımızı etkiledi.
Ocak-Mart dönemini kapsayan yılın ilk çeyreğinde Denizli ihracatının yüzde 1,4 oranında artışla 1 milyar 075 milyon dolar değerine ulaştığını görüyoruz.
Gelişmiş ülkelerin sıkı para politikasına devam ettiği bu dönemde, ihracatımızın geçen yılın Ocak-Mart dönemine kıyasla artıda seyretmesinin önemli bir gelişme olduğunu ifade etmek istiyorum.
29 Mart 2024’te son 9 ayın en yüksek günlük ihracat değeri
Öte yandan mart ayında dikkate değer bir veri karşımıza çıktı. 29 Mart 2024 Cuma günü, Denizli’den 37,6 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Ulaşılan bu değer 2024 yılının en yüksek günlük değeri olduğu gibi, 23 Haziran 2023’ten bu yana ulaşılan en yüksek günlük ihracat olarak kayıtlara geçti.
Denizli’nin ön plana çıkan sektörlerinde ihracat seyri
Mart ayında Denizli ihracatını sektörel bazda ele aldığımızda; tekstil-konfeksiyon ihracatının yüzde 0,6 azalışla 127 milyon dolar, elektrik-elektronik ihracatının yüzde 16,1 azalışla 67 milyon dolar, demir-demir dışı metaller ihracatının yüzde 4,3 artışla 59 milyon dolar, tarım ihracatının yüzde 0,4 azalışla 31 milyon dolar, madencilik ihracatının ise yüzde 12,7 azalışla 21 milyon dolar olduğunu görüyoruz.
Mart ayında su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü dikkatleri üzerine çekti
Denizli’nin su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü, Denizli olmayan Denizli’nin ihracatına katkı sağlamaya devam ediyor. Mart ayında sektör ihracatı yüzde 10,7 artışla 15,9 milyon dolar, Ocak-Mart döneminde ise yüzde 24,5 artışla 45 milyon dolar olarak gerçekleşti. Diğer yandan mart ayında, deri ve deri mamullerinde sektöründe yaşanan yüzde 30 oranında artış dikkat çekti.
Mart ayında zirve yine İngiltere’nin
Denizli’nin mart ayı ihracatını ülke bazında değerlendirdiğimizde zirvede bulunan İngiltere’ye ihracatımız yüzde 18,9 azalışla 44 milyon dolar olarak kaydedildi. Ardından gelen ABD’ye ihracatımız yüzde 7,8 azalışla 37 milyon dolar, Almanya’ya ihracatımız yüzde 8 azalışla 32 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Mart ayında Denizli’den Fas’a yapılan ihracat yüzde 77, Kolombiya’ya yapılan ihracat yüzde 88, Irak’a yapılan ihracat yüzde 42, Romanya’ya yapılan ihracat yüzde 37 oranında arttı.
Türkiye İmalat PMI ve İhracat İklim Endeksi eşik değerin üzerinde seyrediyor
Türkiye İmalat PMI, şubat ayında 50,2 olarak ölçülmüştü. Mart ayında ise eşik değer olan 50,0 düzeyinde gerçekleşerek faaliyet koşullarında genel olarak durağan bir seyre işaret etti. Yeni siparişlerde düşüş yaşansa da talep ortamında iyileşme beklentilerimiz devam ediyor. Kızıldeniz’de yaşanan aksamaların devam etmesini ve hammadde fiyatlarındaki artışın sürmesini endeksin eşik değere gerilemesine neden olan temel faktörler olarak değerlendiriyoruz.
Şubat ayı verilerine göre ihracat iklim endeksi bir önceki aya göre 0,5 puan artarak 51,1’e yükseldi. Son 7 aydır ikinci kez eşik değerin üzerinde gerçekleşen ihracat iklim endeksi de talep koşullarında toparlanmanın sürdüğüne işaret ediyor.
Özellikle yılın ikinci yarısından itibaren dünyadaki talep koşullarına dair beklentimiz daha iyimser. Dolayısıyla ihracata dair öngörülerimiz de pozitif. Özellikle Ocak-Mart dönemi verilerindeki olumlu seyir beklentilerimizi canlı tutuyor.
Şimdi önümüzde Ramazan Bayramı var. Ardından kaldığımız yerden ihracata odaklanarak hedeflerimiz doğrultusunda çalışmaya devam edeceğiz. Denizli İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu adına, şimdiden tüm İslam alemine iyi bayramlar diliyor, Bayramın ülkemize sağlık, huzur, mutluluk ve bereket getirmesini temenni ediyorum.