DOLAR 34,2398
EURO 37,6309
ALTIN 2.920,13
BIST 9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 30°C
Az Bulutlu
Denizli
30°C
Az Bulutlu
Pts 31°C
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 31°C

Dodurga Tarhana Festivali için hazırlıklar başladı

Dodurga Tarhana Festivali için hazırlıklar başladı
 talipgsm
04.10.2024 23:51:59 | SON GÜNCELLEME 04.10.2024
A+
A-

Dodurga Yarışma ve Dayanışma Dernek Başkanı Yüksel Şan Geleneksel Dodurga Tarhana Festival için harekete geçti. DOY-DER Dernek binasının önünde düzenlediği etkinlikte top tarhana tanıtımını yaparak 20 Ekim Pazar günü 3’cüsü düzenlenecek olan Geleneksel Dodurga Tarhana Festivaline tüm Denizli halkını davet etti.

 talipgsm
festival

Top tarhana yapımı ve tanıtımı için yapılan etkinliğe Denizli Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Ali Marım, Dodurgalılar, Muhtarlar ve davetliler katıldı. Dodurga Yarışma ve Dayanışma Dernek Başkanı Yüksel Şan ve Başkan Yardımcısı Ela Çelen derneğinin adına emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ettiler.  

festival

Denizli’nin Acıpayam İlçesine bağlı Dodurga Mahallesi’nde yaklaşık 5 asırdan bu yana yapılan çerezlik top tarhana ve toz tarhananın tanıtımı için bu yıl 3’cücü kez Geleneksel Dodurga Tarhana Festivali için geri sayım başladı. Top tarhana yapımı ve tanıtımı için DOY-DER Dernek binasının önünde yöreye has geleneksel tarhana kazanları yakıldı. Su ve un karışımıyla yapılan kaynamış tarhana, gelenlere pekmez, yoğurt ya da tereyağı eşliğinde ikram edildi. 

Geleneksel Dodurga Tarhana Festivaline Acıpayam’ın 56 mahallesinden üreten kadınların ücretsiz stant açabileceklerini vurgulayan Dodurga Yarışma ve Dayanışma Dernek Başkanı Yüksel Şan şöyle ifade etti: “Acıpayam Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilen proje ile Acıpayam’ın 56 Mahalleden üretim sağlayan üreticilerin festivalde yerlerini alıp ürettikleri ürünleri satışa sunmalarını istiyoruz. Bunun için ücret talep etmiyoruz, sadece Dodurga Muhtarına ve Dodurga Yarışma ve Dayanışma Derneğimize isimleri yazdırmaları yeterlidir.  Ayrıca sürpriz konuklarımızda olacak stantlarda yerlerini alan kadın girişimciler ürettikleri ürünleri satışa sunacak” diye ifade etti.  

festival

Dodurga’nın tarhanasının bir numara olduğunu belirten Başkan Şan; “Dodurga Festivaline tarhanamız sosyal medya hesaplarında atışmalar oldu, biz birçok ilin tarhananın yapıldığını biliyoruz fakat Denizli, Acıpayam ve Dodurga’nın tarhanasının bir numara olduğunu da belirteyim” dedi.

Festival

Tarhananın patentini almak için çalışmalara başladıklarını söyleyen Dodurga Yarışma ve Dayanışma Dernek Başkan Yardımcısı Ela Çelen, “Geçen yıl gerçekleştirdiğimiz Geleneksel Dodurga Tarhana Festivalinin ardından tarhana gündem oldu ama bizim tarhana diğer illerdeki tarhana gibi değil, bizim tarhana Dodurga tarhanası. Bizde tarhananın patentini almak için çalışmalarımıza başlattık” dedi.

Başkan Yardımcısı Ela Çelen sözlerine söyle devam etti. “Sesimizi daha çok duyurmak için etkinliğimizi Denizli ‘de Doy-Der binamızda yaptık. Büyük Festivalimiz 20 Ekim’de Dodurga’da başlayacak Sürpriz konuklarımız da olacak, girişimci kadınlarımızın ürettiği el emeği göz nuru ürünlerini ve tarım ürünlerini satışa sunulacak. Geçen yıl yaptığımız festivalin ardından bir çok kadın üreticilerimiz kargoyla Türkiye’nin bir çok iline tarhana ve tarım ürünlerini gönderenler oldu. Geçmiş yıllara göre bu yıl yapacağımız festival daha verimli olacağını düşünüyorum. Başkanımızın güzel projeleri ve desteği ile birçok projelere imza atacağız” vurgusunu yaptı.  

Tarhananın yapımını anlatan Dodurga Yarışma ve Dayanışma Dernek Başkan Yardımcısı Ela Çelen; “ Öncelikle suyumuz Eşeler dağındaki klorsuz sudan kullanıyoruz.  Kazanlarda suyu kaynatıp unu yavaş yavaş ekelerken bir taraftan karıştırıyoruz. Piştiğini anlamak için üzeri göz göz olmasını bekliyoruz, pişmenin ardından bezlerin üzerine dökerek soğumaya bırakıyoruz sonra mayalamak için ayranla yoğuruyoruz. Bez torbalarına koyup bir gün beklettikten sonra küçük küçük parçalar halinde getirip sonra kuruması için güneşte iki gün bekletiyoruz sonra bez torbaların içine koyup yumuşaklığını koruması için bez torbaların üzerine naylon poşetlere veya difrize koyuyoruz. Kışın istediğimiz zaman çıkarıp cevizle, baden ve kuru üzümle olmasa olmazı yanında çay ile ikram ediyoruz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.