Eğitim-iş, “Çocukları korumak, vatanı korumaktır”
Okullarda ‘manevi danışmanlık’ adı altında imamların görevlendirilmesini sağlayan ÇEDES Projesine Eğitim İş, ‘Okullarda imam istemiyoruz’ sloganları eşliğinde eylem yaptı. Eylemde konuşma yapan Eğitim İş Denizli Şube Başkanı Namık Kemal Aydoğan, “Çocukları korumak vatanı korumaktır. Tüm yurttaşlarımıza sesleniyoruz, gelin bu protokolü birlikte reddedelim” çağırısında bulundu.
Eğitim İş Sendikası Denizli Şubesi, okullara gönderilecek imamlar konusunda endişelerini dile getirmek ve eğitimdeki karanlığa karşı duruşunu sergilemek için etkileyici bir eylem gerçekleştirdi. Eylemde konuşan Eğitim İş Denizli Şube Başkanı Namık Kemal Aydoğan, eğitim sisteminde yaşanan sorunlara dikkat çekti ve imamların okullarda görevlendirilmesine karşı çıktı.
Aydoğan, konuşamasını şu şekilde devam etti;
Sonuna geldiğimiz bu eğitim döneminde değersizleştirme ve niteliksizleştirme politikaları dozunu artırmış, bu kuşatmaya bir de ekonomik krizin YIKIM ETKİSİ eklenmiştir.
Bugün çocuklarımız okullarda musluklardan temiz su içemezken, kantinden bir tost dahi alamazken; kalabalık sınıflara mahkum edilmişken, geleceğimiz olan çocuklarımız mesleki eğitim adı altında sermayeye çocuk işçi olarak sunulurken, ailesi varsıl öğrenci ile yoksul öğrenci arasındaki makas daha da açılmışken, eğitim emekçileri açlık sınırında ücretlere mahkum edilmişken, 1 milyona yaklaşan atanmayan öğretmen varken, şimdi bir de çocuklarımız eğitim dışı kurumların kucağına itilmeye çalışılmaktadır.
Onca skandala rağmen dernek/vakıf maskesi takmış tarikatlar MEB protokolleri aracılığıyla eğitimde cirit atmaya devam etmektedir. Bu sorumsuz yapılanma yeni paralel yapılanmalara davetiye çıkarmaktadır.
ÇEDES ve benzeri protokolle okullara “manevi danışman” adı altında imam, müezzin, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve kuran kursu öğreticisi görevlendirilmesi eğitimde çok başlılığın artacağının da net sinyallerini vermiştir.Alanında uzman eğitimciler varken konuyla ilgisi olmayan kişileri ve yapıları eğitim sistemimize sokmak bu uzman eğitimcilerimize de hakarettir.
Eğitim-İş olarak, Anayasamıza, yasalara ve yönetmeliklere açıkça aykırı; laik ve bilimsel eğitimle taban tabana zıt ÇEDES protokolünü yargıya taşıdık.
Bugün de burada ve tüm Türkiye’de eğitim dışı kurumlarla, gerici dernek ve vakıflarla imzalanan protokollere ve projelere karşı “Çocukları korumak, vatanı korumaktır” anlayışıyla alanlardayız.
Bu eğitim öğretim yılı hem mesleki itibarımızın uğradığı saldırılar hem de alım gücündeki erime nedeniyle eğitim emekçisi için de karanlık bir dönem olmuştur. Mesleğe hakaret niteliğindeki Öğretmenlik Meslek Kanunu halihazırda sözleşmeli, ücretli, kadrolu adı altında kategorize edilerek sömürülen öğretmenleri bir kez daha haksız sıfatlarla ayrıştırmıştır. Ayrıca YÖK’ün aldığı kararla, eğitim fakültelerinin dışında da farklı alanlarda öğrenim gören öğrencilerin pedagojik formasyon eğitimini “seçmeli ders” olarak almasının önü açılmış; bu yolla hem eğitimcilik sıradanlaştırılmaya çalışılmış hem de ataması yapılmayan öğretmenlere bir haksızlık daha yapılmıştır.
Ücretli ve sözleşmeli öğretmenlik ayıbı sürdürülmüş, ekonomik kriz nedeniyle ücretli öğretmenlerin büyük bir çoğunluğunun aldığı ücretler açlık sınırının çok altında kalmıştır. Eğitim emekçilerinin aldığı ücretler, giderek artan hayat pahalılığı nedeniyle ay sonunu getirmeyi dahi mümkün kılmayan bir orana düşmüştür. Eğitim emekçileri geçinemez, nefes alamaz, kendilerini işlerine adayamaz hale gelmiştir.
Bu düzen böyle gitmez!
Dünyada Başöğretmen unvanlı bir liderin kurduğu tek ülke olan Türkiye Cumhuriyeti’nde eğitimci ve eğitim emekçisi hiç bu kadar değersizleştirilmedi.
• Yoksulluk sınırının altında olan maaşlarımızın enflasyon karşısında sürekli erimesini protesto etmek için,
• Mesleki itibarımıza yapılan saldırılara ve haklarımızı g…