Karaca, ‘Önce Saray ve şürekası sabretsin, sonra millet’
TBMM Başkanvekili CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, “Milletin cebinden saraya ayda 845 milyon gidiyor. Önce Saray ve şürekası sabretsin, sonra Millet.” Dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayı enflasyon verilerini açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadele mesajını yineleyerek “Enflasyonla mücadelenin biraz zaman alacağını biliyoruz. Geçiş dönemindeyiz.” dedi. Bakan Şimşek, enflasyonu kontrol altına almak ve daha da düşürmek için ne gerekiyorsa yapacaklarını dile getirdi. TBMM Başkanvekili CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca’da Bakan Şimşek’in yorumuna twitter üzerinden yanıt verdi. Biçer Karaca, “Millete sabır, milletin cebinden saraya ayda 845 Milyon. Önce saray ve şürekası sabretsin, sonra Millet. Siz itibardan tasarruf olmaz deyip bolluk içinde bir eliniz yağda diğeri balda sefa sürerken, Milletin sabır taşı parçalandı. Haberiniz var mı?” dedi.
Veriler ortada
TÜİK verilerine göre, ağustosta TÜFE’nin yüzde 9,09’la beklentilerin üzerinde arttığını, yıllık baz da TÜFE’nin yüzde 58,94’e yükseldiğine dikkat çeken TBMM Başkanvekili CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, “Yurt İçi ÜFE ağustosta yüzde 5,89 artarken, yıllık bazda yüzde 49,41 oldu. TÜRK İŞ Ağustos ayı hesaplamasına göre; Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını ifade eden “açlık sınırı” 12 bin 198 lira! Gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 4,63 arttı! Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen “yoksulluk sınırı” ise 39 bin 733 lira olarak hesaplandı. Araştırmaya göre, ağustos ayında süt fiyatlarında ortalama yüzde 12, yoğurtta yüzde 14, peynir fiyatlarında ise yüzde 26 artış. TUİK tarafından hazırlanan Türkiye Çocuk Araştırması 2022 Raporuna göre, peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerini her gün tüketemediği belirtilen çocukların oranı yüzde 42.2; Ekmek veya makarna gibi tahıl içeren yiyecekleri her gün tükettiği belirtilen çocukların oranı yüzde 62,4; Meyveyi her gün tüketmediği belirtilen çocukların oranı yüzde 49,5; Sebzeyi her gün tüketmediği belirtilen çocukların oranı yüzde 67. Rakam ve veriler ürkütücüdür ve gerçeği açığa çıkarmıştır. Yurttaşların ekonomik sosyal haklarının gasp edildiği bir krizler ülkesinde sabır dilemek, zaman istemek işlevsiz politikaların itirafıdır. Milletin cebinden saraya ayda 845 milyon gidiyor. Önce Saray ve şürekası sabretsin, sonra Millet” dedi