Karaca, yerel basının sorunlarını dinledi
CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Denizli yerel basın çalışanlarına yönelik düzenlediği çevrimiçi toplantıda Denizli’deki basın emekçilerinin pandemide yaşadığı sıkıntılar ve basın özgürlüğü konularında tespit ve önerileri dinledi. Otuza yakın basın mensubunun katıldığı çevrimiçi toplantıda, gazeteciler yaşadıkları sıkıntıları, mesleğin içinde bulunduğu durumu, Anadolu basını ve internet medyası ile ilgili görüşlerini ve beklentilerini dile getirdi.
Toplantıya büyük ilgi gösteren basın mensuplarını dinleyen Gülizar Biçer Karaca, Şubat ayı sonunda geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirdiklerini, gazetecilik meslek örgütleri temsilcilerini dinlediklerini, tespit ve önerileri içeren raporlarını genişleterek “Pandemi ve Basın Özgürlüğü” kitabını CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı olarak hazırladıklarını, çok yakında kitabı basın mensupları ve kamuoyuyla buluşturacaklarını söyledi.
Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Muhammet Karaçay ve YENİMEDYADER Başkanı Serkan Urgancı ile medya mensupları süreçte yaşadıkları sorunları tek tek söz alarak anlattı. İşte gündeme gelen sorunlar ve tespitlerden bazıları:
DEMOKLESİN KILICI, OTOSANSÜR, EKONOMİK SIKINTILAR
Anadolu basını sorunla boğuşuyordu, pandemi tuzu biberi oldu.
Anadolu basınının en temel sorunlarının başında ekonomik sorunlar geliyor.
Basın mensupları antidemokratik bir iklimde kendilerine otosansür uygulamak zorunda kalıyor. Anadolu basını vicdan ile cüzdan arasına sıkışma yaşıyor.
Cezalandırmalar, Demoklesin kılıcı gibi yayınlar üzerinde sallanıyor.
Pandemide yaşanan sorunlar nedeniyle gazeteler, TV’ler kapatılıyor.
Haberler ve yayınlara erişim yasağı getiriliyor. Herkes sadece kendi duymak istediği yazılsın istiyor.
Basının özgür olması, müdahalelerden uzak mesleğin sürdürülebilmesi gerekiyor.
Basın itibarsızlaştırılıyor. Basın kartlarının rengi değiştikçe itibarı da azaldı.
İnternet yasası düzenlenmeli ancak BİĶ ve RTÜK ün mevcut yapısı değişmedikçe, bu kurullar saray memurluğundan çıkıp basın meslek örgütlerinin temsilcileri daha etkin hale getirilmeden mevcut iktidarın muhalif basını susturma, kapatmasına sebep olacağı kaygımız yüksek…
İlanların dağıtılmasında adalet olmalı, kesilen cezalarla medya zapturapt altına alınmamalı
Tek bir birliğe, mesleki güçlü yapılanmaya ihtiyacımız var.
MESLEK ÖRGÜTLERİYLE BİRLİKTE ORTAK AKILLA ÇALIŞMALAR YAPACAĞIZ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, CHP olarak 10 temel ilkeyle basın özgürlüğü için çözüm önerilerini aktardı; özgürlükçü bir basın kanununu CHP iktidarında meslek örgütlerinin katılımıyla ortak akılla, hak ve özgürlüklere sahip çıkacak şekilde birlikte yapma hedefleri olduğunu ifade etti. BİK ve RTÜK’ün yapısının mevcut haliyle Saray memurluğuna indirgenmesini eleştiren Biçer Karaca, basın iş kolunda sendikalaşmanın önemine ve basın kartlarının siyasi atanmışlar tarafından değil, meslek örgütleri temsilcilerinden oluşacak bağımsız bir kurul tarafından verilmesinin önemine dikkat çekti. Kimin gazeteci olacağına siyaset karar vermemelidir dedi. Ayrıca BİK ve RTÜK yapısının mevcut hali ile yerel basının sorunlarını çözmekten uzak olduğunu ifade eden Biçer Karaca CHP iktidarında BİK ve RTÜK yapısının değistirileceğini, basın meslek örgütlerinin bu kurullarda temsiliyetinin arttırılmasını, siyasi kontenjanların sayısının azaltılacağını, BİK’in yerel basına pozitif ayrımcılık yapacağı bir düzenlemenin yapılacağını belirtti. Pandeminin zorlu koşullarında mesleklerini yapmak için özveriyle çalışan gazetecilere teşekkür eden Gülizar Biçer Karaca, basın özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması için çalıştıklarını ifade etti.