Muhasebe Haftası Kutlandı
Denizli’de her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan Muhasebe haftası kutlandı. Muhasebe Haftası nedeniyle, Denizli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nda (SMMMO) tören düzenlendi.
Oda binasındaki seminer salonunda gerçekleştirilen törene, SMMM Odası Başkanı Adnan Selçuk, Denizli Vergi Dairesi Başkanı Halil Tekin, İzmir YMM Odası Denizli Temsilcisi Bilal Demir, Merkezefendi Belediye Başkan Yardımcısı Necdet Yılmaz, ve çok sayıda Oda üyesi katıldı.
“SIKINTILI GÜNLER GEÇİRİYORUZ”
Törende bir konuşma yapan SMMMO Başkanı Adnan Selçuk, Mali Müşavirlerin sıkıntılı günler geçirdiğini söyledi. Selçuk, “Uzun bir mesleki mücadele sonunda, 3568 sayılı serbest muhasebeci mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirlik kanunu ile mesleğimiz yasal statüye 13/haziran/1989 tarihinde kavuşmuştur. Meslek yasamızın kabulünden sonra geleneksel hale gelen muhasebe haftası etkinlikleri odalarımızca her yıl mart ayının ilk haftası kutlanmaktadır. Mali müşavirler olarak “mesleğimize ve geleceğimize sahip çıkmak, her platformda haklarımızı korumak, sorunlarımızı kamuoyuyla paylaşmak ve çözümü için mücadelemizi sürdürmekteyiz. Türkiye genelinde sayısı 120 bine aşan meslektaşların büyük iş yükü altında, artan gelecek kaygısıyla, sıkıntılı günler geçirdiği açıktır. Sorunlarımızın çözümünde izlediğimiz yol haritası ise şu şekildedir.
Sorunların çözümünde ilk tercihimiz her zaman diyalog olmuştur. Ancak görüyoruz ki; bu sürecin de sonuna geliniyor. Artık haklı taleplerimize yanıt verilmesini istiyoruz. Özellikle TBMM’nin mesleğimizle ilgili yasal düzenlemeleri ve vergisel düzenlemeleri, görüşlerimizi alarak yapmasını bekliyoruz. İşbirliği için de kapılarımızı sonuna kadar açıyoruz. Taleplerimiz kabul görene kadar, hukuk içinde demokratik tepkimizi sonuna kadar kullanacağımız ise tartışılamaz” dedi.
“ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLARIMIZ VAR”
Mesleki konularda çözüm bekleyen sorunlarının bulunduğunu kaydeden Selçuk “Meslek yasamız, günümüz koşulları ve mesleki ihtiyaçlarımız göz önüne alınarak değiştirilmeli ve anti demokratik maddelerden arındırılmalıdır. Kayıt dışı ekonominin azaltılması programı kapsamında beyan ve bildirime yönelik her türlü belgenin revize edilerek daha anlaşılır hale getirilmesi için görüşlerimiz dikkate alınmalıdır. Maliye Bakanlığı, çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı ile diğer kurumlarca son yıllarda istenen bilgi, beyan ve formların sayısı oldukça artmıştır. Ancak bunlar bedelsiz kalmamalı ve artan iş yükü külfet olmaktan çıkarılmalı ve mutlaka ekonomik karşılığını bulmalıdır. Kamu kurumları arasında ortak bilgi havuzu süratle oluşturulmalı, aynı bilgilerin her kurum için tekrar tekrar sisteme girilmesiyle ortaya çıkarılan angaryaya son verilmelidir. Ülkemizin ve ticari hayatın koşullarının da etkisi ile emeğimizin tam karşılığını ücrete dönüştüremediğimiz gibi, son üç yıldır asgari ücret tarifemiz çok düşük bir artışla yayınlanmamaktadır. Günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak zamana endeksli ücret tarifesi taleplerimiz kabul edilmelidir. Mali tatil döneminde inceleme ve denetim yapılmamalıdır. 1-20 Temmuz mali tatil uygulaması amacına uygun hale getirilmeli, Temmuz ayında verilmesi gereken beyannameler ve bildirimlerin Ağustos ayı içinde verilecek bildirim beyannamelerle birleştirilerek beyan edilmesi sağlanmalıdır. Son zamanlarda vergi incelemelerinde gerekli özen gösterilmeden, meslek mensuplarına sorumluluk yükleme konusunda oldukça cömert davranılmaktadır. İnceleme ve sorumluluk yazma kriterleri çok net belirlenmeli kasıt ve illiyet bağı kurulmadan sorumluluk yazılmamalıdır. Meslek mensuplarımızın sorumluluğu meslek yasasında düzenlenmelidir. SMMM’lerin beyanname ve finansal tablo imzalamaktan doğan sorumlulukları yeniden düzenlenmelidir” diye konuştu.
“SEYİRCİ KALINMAMALI”
Muhasebecilerin çözüm bekleyen sorunlarına seyirci kalınmamasını isteyen Selçuk, şunları söyledi: “ E-dönüşüm de geldiğimiz nokta itibari ile BA-BS formları tamamen kaldırılmalıdır. E-beyanname şifresi, gelir vergisi kanununda da belirtildiği gibi yalnızca ve yalnızca meslek mensuplarına verilmelidir. Uzlaşma komisyonlarında odalarımızın görevlendireceği meslek mensubu bulundurulmalıdır. Muhasebe ve denetim hizmetlerimiz, kamu yararı doğrultusunda ve kamu hizmeti niteliğindedir. Serbest meslek faaliyetlerinde KDV %18’den %8’e indirilmelidir. Tahsilat, gelir ve KDV çelişkisi ortadan kaldırılmalı mesleki faaliyette KDV’yi doğuran olay tahsilâta bağlanmalıdır. Serbest meslek faaliyetinde yıpranma indirimi (beyin amortismanı) getirilmelidir. Stajyerlerimiz için sosyal güvenlik primi ve vergi muafiyeti sağlanmalıdır. Serbest meslek giderleri genişletilerek yeniden düzenlenmelidir. Bu gibi sorunlarımız azalması gerekirken her geçen gün sorunlarımızın arttığı görülmektedir. Ama unutulmamalıdır ki düzenlenen her yasal düzenlemenin başarıya ulaşması bizimle gerçekleşmektedir. Bu nedenle kamudan beklentimiz; hak ettiğimiz değerin bize verilmesi ve sorunlarımız karşısında seyirci kalmamalarıdır. Toplumdaki defter tutan ve beyanname veren iş insanı algısını değiştirerek, verdiğimiz hizmetlerin mali danışmanlık ve denetim çerçevesinde güvenilir işletme danışmanı misyonuyla ekonomimizin önemli bir paydaşı olduğumuzu daha çok hissettirmek istiyoruz. Bu yönde kurumsallaşarak, iş kalitesini arttıran, eğitimle gelişen bir meslek olarak geleceğe hazırlanıyoruz. Kamu ile mükellef arasında köprü görevi gören, ülkemizin güçlü ekonomisi için güçlü bir mali müşavirlik kurumunun varlığına inanan mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirlik mesleğimizi iş dünyamıza ve ülkemize değer katarak geliştireceğiz, yarınları umutla şekillendireceğiz.”
Oda binasındaki törenin ardından Muhasebeciler Valilik önündeki Atatürk anıtına çelenk koyarak saygı duruşunda bulundular. 32. Muhasebe Haftası SMMMO tarafından düzenlenecek çeşitli etkinliklerle hafta boyunca devam edecek.