Nükleer Tekniklerle geliştirilen leblebilik nohut çeşitlerinin hasadı yapıldı
Denizli’nin Tavas ilçesinde “Nükleer Teknikler Kullanılarak Leblebilik Nohut Islahı Projesi hasadı yapıldı.
Denizli Ticaret Borsası (DTB) Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu ve Eskişehir Geçit Kuşağı’nın birlikte yürüttüğü “Nükleer Teknikler Kullanılarak Leblebilik Nohut Islahı Projesi” kapsamında leblebilik nohut çeşitlerinin hasadı yapıldı.
Denizli’nin Tavas ilçesinde kurulan denemelerde gözlemler alınarak denemelerin hasatları yapıldı. Sektör tarafından istenilen özellikte, verimli ve hastalıklara dayanıklı çeşit geliştirmek ve bu vesileyle bölgede neredeyse bitme noktasına gelmiş olan nohut tarımını tekrar canlandırmak amacıyla çalışmalar devam ediyor.
Denizli Ticaret Borsa Başkanı İbrahim Tefenlili Nükleer Teknikler Kullanılarak Leblebilik Nohut Islahı Projesi hakkında şöyle ifade etti.
Denizli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili “Türkiye’nin yüzde 75 yüzde 80 leblebi Denizli’de üretiliyor, Denizli leblebinin merkezidir. Önceden leblebi ve nohut ihtiyacınıza çok çeşitli nohutlardan karşılıyorduk bu da üreticilerimize sıkıntı veriyordu.
Bizde Denizli Ticaret Borsanı olarak yola çıktık 6 yılda sonra çalışmalarımız elde tutulur bir hale geldi. Borsa 20 dediğimiz çeşidimize üretimini vereceğiz ve konuyu bakanlığa bildirdik” dedi.
Başkan Tefenlili, üretim ilerledikce çok çeşitli ürünlerimizde olacak sarı nohut leblebi ve beyaz nohut leblebilerde üretilmeye devam edecek.
Bizim için önemli olan şu
Leblebi deyince aroması yüksek olan yerel çeşitlerimiz vardı, Tavas yöresinin Burdur-Yeşilova, Antalya-Elmalı bölgesinin ve Uşak’ta yetişen nohutlar hastalık bulduğundan dolayı kayboldu, şimdi bunları ayni şekilde ıslah edip kazandırmalıyız. Denizli Ticaret Borsası olarak yönetimiyle ve meclisiyle buna çalıştık leblebiyle uğraşan sektörümüze hayırlı olsun” diye ifade etti.
Bizim sürekli söylediğimiz şuydu tohumculuk bizim için çok önemliydi Denizli Ticaret Borsası bütün meclisi ile çalıştık bu sektörde faydalanır önünüzdeki sene Borsa 20′yi üretici ile buluşturacağız. Borsa 20’yi biz bakanlığa müracaat ettik önünüzdeki sene üreticiye tohum olarak verilecek
Hep beraber göreceğiz diğer çeşitlerde arkasından gelecek sadece bir tane çeşitle yetinmiyoruz arkasında Sarı 98 var biz bu çeşitlerin arkasını bırakmadan devam edeceğiz” diye ifade etti.
Proje içinde yer alan Tarım ve İl Yardımcısı Saffet Üge konuyla ilgili açıklama yaptı, “Nohut ihtiyacımızı 1990 yılından bu yana bir düşüş var. 1990 yıllarına baz alırsak 400 bin dekar nohut üretimi yapılıyordu Tarım İl Müdürün kayıtlarında görünmektedir. Günümüze baktığımızda 30 bin dekara düşmüş, yüzde 10 üretim altında gerilemişiz. Alanını kaybeden ürün nohut oldu Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve Eskişehir Geçit Kuşağı’nın birlikte yürütülen “Nükleer Teknikler Kullanılarak Leblebilik Nohut Islahı Projesi” kapsamında bir çalışma yapıldı, sorun belirlendi, sorunla ilgili atom enerjisinin uyguladığı bir takım yöntemlerle hastalıklara dayanıklı nohut çeşitleri ile burada sonuç değerlendirmeleri yapılıyor Borsa 20 hastalıklara daha dayanıklı olduğu gözlemlendi” diye ifade etti.