TBMM Başkanvekili Karaca: Avukatlık mesleğinin sorunlarına ilişkin beş kanun teklifini TBMM’ye sundu
TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, yargının kurucu unsurlarından avukatlık mesleğinin yaşadığı zorlukların farkında olduklarını, bu konuda bugüne kadar sorunların çözümü için yasal düzenlemeler yapılmasına ilişkin defalarca kanun teklif sunduklarını bildirdi.
TBMM Başkanvekili ve CHP Denizli Milletvekili Av. Gülizar Biçer Karaca, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla avukatların yaşadığı sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin açıklama yaptı.
MESLEKTAŞLARINA VERDİĞİ SÖZÜ TUTTU
TBMM Başkanvekili ve Cumhuriyet Halk Partisi Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Baroların taleplerine ilişkin avukatlık mesleği ile ilgili yaşanan sorunları kapsayan beş farklı kanun teklifini, TBMM Başkanlığına sundu. 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla 5 Nisan’da 5 Teklif açıklamasını kamuoyuyla paylaşan Gülizar Biçer Karaca, “Geçtiğimiz aylarda baro başkanlarımız tarafından gerçekleştirilen ziyarette avukatların içinde bulunduğu sorunlar ve bu sorunların çözümü için gerekli olan yasal düzenlemeler için taleplerini aldık. Onlara söz vermiştim, bu taleplere ilişkin kanun tekliflerini hazırlayarak TBMM’ye sunacağımı ifade etmiştim. Meslektaşlarıma, sevgili Baro başkanlarımıza verdiğimiz sözü tuttuk ve beş kanun teklifini TBMM’ye sunduk.” dedi.
CMK VE ADLİ YARDIM ÖDEMELERİNDE KDV YÜZDE 1’E İNDİRİLSİN
Mesleğe başlayan avukatların ve tüm genç girişimcilerin halihazırda 1 yıl için devlet tarafından ödenen prim ödeme süresinin 3 yıla çıkartılması yönünde teklif veren Biçer Karaca, CMK ve Adli Yardım kapsamında verilen avukatlık hizmetlerinin kamu hizmeti amacıyla gerçekleştirilmesi nedeniyle alınan katma değer vergisinin de yüzde 20’den yüzde 1’e indirilmesini, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yapılmış başvuruların bir komisyon tarafından incelenmesi nedeniyle avukatlık vekalet ücretinin verilmesini, üniversite sınavlarında ilk elli bin aday arasında olan adayların hukuk fakültelerini tercih edebileceği düzenlemesini ve kişisel verilerin korunması kapsamında avukatların kamu kurumlarından delil toplama aşamasındaki zorlukların aşılması ile ofislerinde müvekkilleriyle ilgili sakladıkları resmi belgelerin istisna kapsamında tutulmasını teklif etti.
5 NİSAN MESAJI: AVUKATLIK MESLEĞİ GÜÇLENDİRİLMELİ
“Sevgili meslektaşlarımın bu vesileyle 5 Nisan Dünya Avukatlar Gününü kutluyorum. Hukukun üstünlüğünün avukatlık mesleğinin güçlenmesiyle daha da güçlü olacağını, yargı bağımsızlığının avukatlık mesleğinin gereken etki alanıyla, avukatlık mesleğinin gerektiği kadar güçlendirilmesiyle ve temsil ettiği kamu görevi dolayısıyla güçlü bir temsiliyet anlamında çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. 5 Nisan vesilesiyle tüm mücadelemizi tüm meslek örgütlerimizle, barolarla birlikte yapacağımızı ifade etmek istiyorum. Bugüne kadar yaptığımız her düzenlemede hangi meslek grubunu ilgilendiriyorsa ilgili meslek örgütlerinin görüşlerini aldık. Bu kanun teklifleri de ziyarette bulunan ve bize ulaşan Baro başkanlarımızın görüşleri, önerileri ve talepleri doğrultusunda hazırlandı. Diliyorum ve talep ediyorum: TBMM yargının içinde bulunduğu duruma çözüm üretmek adına avukatların ve avukatlık mesleğinin güçlendirilmesi için bu düzenlemeleri bir an önce Meclis gündemine alır ve hayata geçirir.”