DOLAR 34,3955
EURO 36,2503
ALTIN 2.837,21
BIST 9.420,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 17°C
Yağmurlu
Denizli
17°C
Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 20°C

Uluslararası 21. Yüzyılda Gençlik ve İnanç Eğitimleri Sempozyumu

Uluslararası 21. Yüzyılda Gençlik ve İnanç Eğitimleri Sempozyumu
 talipgsm
11.11.2022 21:37:44 | SON GÜNCELLEME 11.11.2022
A+
A-

Pamukkale Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve İslami İlimler Enstitüsü’nün Denizli Valiliği, Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Diyanet Vakfı destekleri ile gerçekleştirdiği Uluslararası 21. Yüzyılda Gençlik ve İnanç Eğilimleri Sempozyumu Denizli Büyükşehir Belediyesi Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılış töreni ile başladı.

 emresan

Denizli Büyükşehir Belediyesi Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi Özay Gönlüm Salonunda yapılan açılış törenine 22. ve 23. Dönem Denizli Milletvekili M. Salih Erdoğan, 21. Dönem Denizli Milletvekili Ali Keskin, Vali Yardımcısı Abdullah Etil, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Burhan Bölükbaşı, Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet Bulut, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, TEI Genel Müdürü Ptof. Dr. Mahmut Akşit, sempozyuma davetli konuşmacılar; Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enbiya Yıldırım, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asım Yapıcı, ABD Çocuk Esirgeme Kurumu Çocuk Gençlik ve Aile Hizmetleri Uzmanı Dr. Kadir Gündüz, Araştırmacı Yazar Taşkın Koçak, Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cağfer Karadaş, ODTÜ (Emekli) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rumeli, Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın, Denizli Baro Başkanı Av. Adnan Demirdöğer, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Necip Atar, Prof. Dr. Selçuk Yüksel, Prof. Dr. M. Ensar Yeşilyurt, Dekanlar, İl Müftüsü Mehmet Aşık, İl Müdürleri, Oda Başkanları, STK temsilcileri, iş insanları, PAÜ İdari personeli, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış programı Hasan Soyuçok tarafından gerçekleştirilen Kuran-ı Kerim Tilaveti ile devam etti. Tilavetin ardından program açılış konuşmaları ile devam eden Sempozyumun açılış konuşmalarından ilkini PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan yaptı.

 talipgsm

Rektör Kutluhan: “Temel amacımız inançlara saygılı olmak şartıyla her şeyin konuşulmasıdır. Eğer birbirimizin inancına saygılı olursak her birimizi daha iyi anlayabiliriz.”

Rektör Kutluhan yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Üniversitemiz bu yıl 30. yılını kutluyor. Kutlamalarımızı 30 Tema belirleyerek yapıyoruz. İlahiyat Fakültesi ve İslami İlimler Enstitümüz bu kutlamalara “21. Yüzyılda Gençlik ve İnanç Eğilimleri” teması ile katkı verdi. Bu uluslararası sempozyumun hazırlanmasında emeği geçen hocalarımıza ve personelimize ayrıca önemli katkı veren Büyükşehir Belediyemize, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile İl Müftülüğümüze, Türkiye Diyanet Vakfına, Gaye Vakfına ve Sivil Toplum Kuruluşlarına çok teşekkür ederim. Sempozyumumuz bugün ve yarın toplam 20 oturumda 120 konunun uzmanı çok değerli davetli konuşmacılarla gerçekleşecektir. Bugün yine Üniversitemize kazandırılan İslami İlimler Konferans Salonunun açılışını, öğleyin Yatağan’da gerçekleştireceğiz. Konferans Salonunu üniversitemize kazandıran Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman Zolan beye çok teşekkür ediyorum. Üniversiteler evrensel bilginin üretildiği, öğretildiği ve yaşandığı yerlerdir. Amaçları ise topluma faydalı bireyler yetiştirmektir. Sağlıklı bir bireyin Dünya Sağlık Örgütünde tanımı şöyledir; kişinin bedenen ve ruhen iyilik halinde olmasıdır. Bedenen iyiliğe fiziksel aktivite ve beslenme, hijyen ve çevre temizliği gerekirken, ruhen iyilik halinin gerçekleştirilmesinde inanç önemli bir yere sahiptir. Tarihin gerilerinden gelen ve günümüzde devam eden inanç tartışmaları bu sempozyumda da bilimsel planda ele alınarak tüm boyutlarıyla ortaya konulacaktır. Temel amacımız inançlara saygılı olmak şartıyla her şeyin konuşulmasıdır. Eğer birbirimizin inancına saygılı olursak her birimizi daha iyi anlayabiliriz. Birbirimizi daha iyi anlarsak daha güçlü toplumu oluşturabiliriz. Dolayısıyla sempozyumumuzda insana, hayata, toplumsal yaşama dair inancın her boyutunda konuların konuşulduğu görülecektir.”

Başkan Zolan: “Gençlik bizim geleceğimiz. Donanımlı olan gençlik bizi daha iyiye, daha güzele götürecek.”

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan açılış programında yatığı konuşmada şunları dile getirdi: “Bugünkü sempozyumumuz, öncelikle 21. Yüzyılda Gençlik ve İnanç Eğilimleri boyutunda, çok önemli bir konuda toplanıyoruz. Ben bu noktada, bugünü gerçekleştiren başta Rektörümüz ve katılımcılara çok teşekkür ediyorum. Gençlik çok çok önemli, gençlik bizim geleceğimiz. Donanımlı olan gençlik bizi daha iyiye, daha güzele götürecek. Ben bu sempozyumun hazırlanmasında emek veren herkese çok teşekkür ederim. Üniversitemiz 30 yaşında, üniversitemiz daha nice yıllar bu şehrimize ülkemize hizmet etmeye, gençlerimizi eğitmeye, geleceğe hazırlama noktasında onların donanımlı olmasında, gayretleri inşallah daim olsun. Bu noktada üniversitemiz ile hem şehrimiz hem de gençlerimizin iç içe olması çok çok kıymetli. Gençliğimizin inşallah, dimdik ayakta o kalbi ile beyninin bütün halde gelmesi ve değerlerimizle, bizi biz yapan değerlerimizle donanması çok çok kıymetli. Bunun için bu sempozyumun da çok çok katkı sağlayacağını düşünüyorum ve hayırlı olmasını diliyorum hepinize saygılar sunuyorum.”

Başkan Prof. Dr. Erbaş: “Çağımızda yaşanan gelişmelerin gençlik açısından ne ifade ettiğini ve gençliğin nasıl kuşattığını anlama noktasında bu sempozyumun önemli bir çalışma olduğunu düşünüyorum.”

Açılış Programının son konuşması çevrimiçi olarak programa katılan Sempozyum Onur Kurulu Üyesi Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın yaptığı konuşma oldu. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş şunları ifade etti: “Bugün olağanüstü bir hızla gelişip değişen, iletişim ortamı her türlü kimlik, kültür ve alışkanlıkları aynı süratle sosyal dolaşıma dahil etmektedir. Özellikle kültürel çatışma ve kimlik bunalımına sebebiyet veren değişimlerden, genç kuşaklar daha çok etkilenmektedir. Kapsayıcı üst kimliklerin zayıfladığı tüketim kültürü, dijitalleşme, yapay zeka teknolojisi gibi unsurların öne çıktığı ve geçmişe göre oldukça farklı imkanları ve problemleri olan çağımızda yaşanan gelişmelerin gençlik açısından ne ifade ettiğini ve gençliği nasıl kuşattığını anlama noktasında bu sempozyumun önemli bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Yaşanan postmodernleşme ile birlikte hakikatin parçalanması, haz ve hıza bağlı bir hayat tercihinin öne çıkması bencilliğin artması, dini ve milli kimliklerin zayıflaması, değer tercihlerinin farklılaşması, güven duygusunun kaybolması yaşadığımız çağın baskın özellikleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunlarla beraber, aynı zamanda bir anlam ve hakikat arayışının varlığı da dikkat çekmektedir. Bu noktada, bizler kişileri ve toplumları tehdit eden bu kaosu, kayıpları ve yoksunlukları ortadan kaldırıp evrensel değerlerimizle donatılmış erdemli bir hayata nasıl ikamet edebiliriz, yeni nesilleri, genç zihinleri bu hayat ile tanıştırmak için hangi yollara başvurabiliriz? Yaşadığımız çağın şartlarını da dikkate alarak onların kalplerine ve zihinlerine nasıl ulaşabiliriz? Onların potansiyelindeki heyecanı ve idealizmi İslam’ın hayat veren ilkeleri ile nasıl daha güçlü şekilde buluşturabiliriz? Gençlerin değer ve inanç değerlerini tehdit eden, onları umutsuzluk ve karamsarlığa iten akım, ideoloji ve yapılarla nasıl mücadele edebiliriz? Her türlü mecrada oluşturulan karmaşanın gölgesinde zamanın ruhu olarak gördüğümüz gençliğimizi aydınlık bir gelecek yolunda nasıl güçlü kılabiliriz? Bu ve benzeri sorular ve konular acilen ele almamız gereken hususlar olarak önümüzde durmaktadır. Bu kapsamlı ilmi çalışmadan bu manada faydalı sonuçlar çıkmasını umuyorum. Gençleri anlamak ve bu konuda bir şeyler yapabilmek, zamanın insanlar üzerindeki psikososyal etkilerini dikkate almakla mümkün olabilecektir. Bu çerçevede gençlerin din ve inanca yönelik tutumları, bu tutumu etkileyen aktörler iyi tespit edilmelidir. Bu bağlamda tebliğ ve müzakereleri, görüş ve önerileri ile sempozyuma katkı sunan tüm hocalarımıza, ilim insanlarımıza, araştırmacılarımıza teşekkür ediyorum. Sempozyum sürecinde ortaya konulacak görüşlerin, düşüncelerin, önerilerin, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak gerçekleştirdiğimize de katkı sunacağına inanıyorum.”

Açılış konuşmalarının ardından Sempozyum açılış konferansını Gençlik ve Günümüz Yaygın İnanç Krizleri konulu sunumu ile Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan gerçekleştirdi. Açılış konferansının sonunda sempozyuma katkılarından dolayı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’a Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan tarafından hediye takdim edildi.

Açılış konferansının ardından program sempozyumun açılış oturumu ile devam etti. Sempozyumun açılış oturumu İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse başkanlığında; Şüphe ve İnançsızlık Kıskancında Dini Arayışlar konulu sunumu ile Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asım Yapıcı, Gençlerin Kalbine Ulaşmamızdaki Engeller konulu sunumu ile Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enbiya Yıldırım, Liberalizm Bağlamında Gençler, Değerler ve İnanç konulu sunumu ile ABD Çocuk Esirgeme Kurumu Çocuk Gençlik ve Aile Hizmetleri Uzmanı Dr. Kadir Gündüz’ün sunumu ile gerçekleşti.

Açılış oturumunun sonunda katılım ve katkılarından dolayı konuk konuşmacılara hediye takdimleri yapıldı. Oturum sonrası Denizli Yatağan’da yer alan Pamukkale Üniversitesi İslami İlimler Enstitüsü Konferans Salonunun açılışı Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Necip Atar, Prof. Dr. Selçuk Yüksel, Prof. Dr. M. Ensar Yeşilyurt, Prof. Dr. Cevat Akşit ve sempozyum davetli konuşmacıları ile birlikte gerçekleştirildi.

İki gün sürecek sempozyumda ayrıca 3 özel oturumda; Taşkın Koçak ‘Metaverse ve Din’, Prof. Dr. Cağfer Karadaş ‘Gençlerle Başbaşa (Soru-Cevap)’, Prof. Dr. Ahmet Rumeli ‘İki Medeniyet’, Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın ‘Uzaydan Beyine Nöronal Seyahat’ konulu sunumlarını gerçekleştirecek.

Sempozyum ile ilgili detaylar için:  https://www.pau.edu.tr/pau/tr/etkinlik/uluslararasi-21-yuzyilda-genclik-ve-inanc-egilimleri-sempozyumu-programi-11-13-kasim-2022de-gerceklestirilecek-3

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.