DOLAR 32,4391
EURO 34,7934
ALTIN 2.433,17
BIST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 28°C
Parçalı Bulutlu
Denizli
28°C
Parçalı Bulutlu
Sal 27°C
Çar 26°C
Per 26°C
Cum 21°C

Vergi Yapılandırması Nedir ve Kimler Yararlanabilir?

Vergi Yapılandırması Nedir ve Kimler Yararlanabilir?
 talipgsm
04.04.2023 18:35:44 | SON GÜNCELLEME 04.04.2023
A+
A-

Vergi yapılandırması, mükelleflerin ödeme güçlüğü çektiği dönemlerde, vergi borçlarını belirli şartlar dâhilinde yeniden yapılandırarak ödeme kolaylığı sağlanmasıdır. Yani vergi borcu olan mükellefler, vergi yapılandırması sayesinde ödeme planlarını yeniden düzenleyerek, borçlarını taksitler halinde veya peşin olarak ödeyebilirler.

 gölcükhalı

Vergi yapılandırması, vergi daireleri tarafından belirli dönemlerde açıklanır ve yapılandırma başvuruları bu dönemlerde yapılır. Vergi yapılandırmasından yararlanabilmek için, belirli şartları yerine getirmek gerekmektedir. Bu şartlar, yapılandırmanın hangi döneme ait olduğuna, borcun tutarına ve türüne göre değişebilir.

Vergi yapılandırması, mükelleflere önemli bir ödeme kolaylığı sağladığı için sıklıkla tercih edilen bir uygulamadır. Ancak yapılandırma sürecinde, belirlenen taksitlerin düzenli olarak ödenmesi gerektiği unutulmamalıdır. Aksi takdirde, yapılandırma imkânından yararlanan mükelleflerin borçları yeniden tahsil edilir ve cezaları uygulanır.

Vergi yapılandırmasından yararlanmak isteyen mükellefler, vergi dairelerinin ilan ettiği yapılandırma dönemleri içinde, belirlenen şartları sağlamaları durumunda faydalanabilirler. Bu şartlar, yapılandırma dönemine, borç türüne ve tutarına göre değişebilir.

Genel olarak vergi yapılandırmasından yararlanabilecek kişiler şunlardır:

  • Gerçek kişi mükellefler,
  • Tüzel kişi mükellefler,
  • Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olanlar,
  • Vergi aslı borçlarına ilave olarak gecikme faizi, gecikme zammı, vergi cezası, idari para cezası gibi diğer borçlarının da bulunması durumunda,
  • Yapılandırmaya başvurdukları tarih itibarıyla vergi incelemesi veya tarhiyat işlemi yapılmamış olanlar.

Ancak, vergi yapılandırması konusunda belirli sınırlamalar da mevcuttur. Örneğin, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’na göre, bazı suçlardan dolayı hüküm giymiş olanlar, çıkartılan bir yapılandırma kanununun getirdiği imkânlardan yararlanamazlar. Ayrıca, geçmiş yapılandırma borçları için yapılandırma dönemi içinde yeni yapılandırma başvurusu yapılamaz.

Ülkemizde de 2023 vergi yapılandırmaları adıyla vergi yapılandırma başladı mı? Nasıl yapılır? Nereden ödenir? Soruları da gündeme gelmektedir. Bu sorularımıza yanıt verirsek;

Vergi Yapılandırma 2023 Başladı Mı?

7440 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan hüküm gereğince Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince 6183 sayılı Kanuna göre takip edilen alacaklardan, vadesi 31/12/2022 tarihinden (bu tarih dâhil) önce olduğu hâlde 1/1/2023 tarihi itibarıyla ödenmemiş bulunan ve bir amme borçlusu adına tahakkuk etmiş asli ve Fer’i alacakların toplamı tüm tahsil daireleri itibarıyla 2.000 Türk lirasını aşmayanların silinmesi çalışmalarına Kanunun yayım tarihi itibariyle başlanılmıştır. Tahakkuk etmiş asli ve Fer’i borçlarının toplamı tüm tahsil daireleri itibarıyla 2.000 Türk lirasını aşmayan mükelleflerimizin, çalışma tamamlanınca bu borçları silineceğinden ayrıca bir başvuru yapmalarına gerek bulunmamaktadır.

Bildiğiniz üzere bu yapılandırmalardan normal vergi borçlarınızı ayrı, GSS ve BAĞ-KUR prim borçlarını ayrı şekilde ödüyorsunuz. GSS borçlarınız otomatik olarak yapılandırıldığı gibi BAĞ-KUR borçları için yapılandırma yapabilmek için esnaf sistemin şu an için açılmasını beklemektedir.

Vergi Yapılandırma Nasıl Yapılır?

https://ivd.gib.gov.tr/ adresine giderek kullanıcı giriş ekranından bilgilerinizi girerek vergi dairesinin sistemine erişirsiniz.

Alanından başvuru formunu kullanarak ödeme şekli, ödeme şekli yazıyla, telefon numarası bilgilerini doldurarak formu onaylayarak değerlendirmeye göndererek başvurunuzu tamamlamış olursunuz.

Not : Silinen borçlara ilişkin bilgilere ‘7440 Sayılı Kanunun 10/1 Maddesi Kapsamında (2000 TL ve Altı ) Silinen Borç Sorgulama’ ekranından erişebilirsiniz.

Nereden Ödenir?

Başvurunuzu başvurularım ekranından kontrol edebilirsiniz. Buradaki başvurunuz onaylandıktan sonra taksitlere bölünmüş bir şekilde yapılanmış olan taksitlerinizi sistem üzerinden kaç tanesini ödemek isterseniz seçerek kolaylıkla ödeyebilirsiniz. Ayrıca bankaların mobil uygulamaları içerisinden ödemeler ekranından SGK ve vergi borçlarınızı rahatlıkla ödeyebilirsiniz.

Osman Ali KACAR

 gölcükhalıosmankacar
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.