Yaklaşıyor yaklaşmakta olan: gıda krizi!
CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, sahada yaptıkları çalışmalarda gıda krizinin inanılmaz boyutlara ulaştığını tespit ettiklerini belirtti, acil önlem çağrısı yaptı.
GIDA ENFLASYONU ÖNLENEBİLİR
TBMM’ye gıda enflasyonunun sebeplerinin araştırılması için komisyon kurulması teklifi sunmuş olduklarını hatırlatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde “Gıda Enflasyonu Komisyonu” kurulması çağrısını yaptı. Beslenme hakkı ihlallerinin yarattığı hasarın geri dönülemez olduğunu söyleyen Gülizar Biçer Karaca, Türkiye’nin üreten değil ithal eden ülke konumundan derhal çıkması gerektiğini, ard arda gelen zamlar ve enflasyon karşısında perişan olan vatandaşların güvenilir gıdaya erişem engellerinin kaldırılması gerektiğini ifade etti.
MAKAS AÇILDI: GIDA ENFLASYONU REKORU
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO verilerine atıf yapan Gülizar Biçer Karaca; “FAO verilerine göre Nisan ayında yıllık artış yüzde 29,81 oldu. TÜİK’in son açıkladığı enflasyon verilerine göre Türkiye’de Nisan ayında yıllık gıda enflasyonu ise yüzde 89,10 olarak kaydedildi. Böylelikle küresel gıda enflasyonu ile Türkiye gıda enflasyonu arasındaki makas rekor kırdı. Türkiye’de gıda enflasyonu, küresel gıda enflasyonundan Nisan ayında rekor negatif ayrışma yaşadı. FAO verilerine göre küresel gıda fiyatları Nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29,81 artış kaydetti.
DÜNYADAN 61 PUAN FAZLA GIDA ENFLASYONU!
Küresel gıda enflasyonu ile Türkiye’de yaşanan gıda enflasyonu karşılaştırıldığında, Türkiye aleyhine makas ne yazık ki rekor seviyeye çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Nisan ayında Türkiye’de yıllık gıda enflasyonu yüzde 90,8 olarak gerçekleşti. Yani, Türkiye’de gıda enflasyonu küresel gıda enflasyonun 61 puan üzerinde yer aldı.
GIDA ENFLASYONU KOMİSYONU KURULMALI
Gıda enflasyonunun sebeplerinin belirlenerek gerekli çözüm önerilerinin tespit edilmesi zorunlu ve acildir. Ancak sorunların tespit edilmesi tek başına yeterli değildir. Tespit edilen çözüm önerilerinin uygulamaya geçirilebilmesi için başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere kurumsal kapasitelerin artırılması, bu bağlamda yapılacak araştırma, tespit ve çözüm önerileri için sürekli olacak Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde bir “Gıda Enflasyonu Komisyonu” kurulması, gıda enflasyonunun temel sebeplerinden olan tarım sektöründeki sorunların belirlenebilmesi ve çözüm üretilebilmesi için Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu ile ortak bir çalışmanın yürütülmesi ve bütün bu uygulamaların hayata geçirilebilmesi için gerekli mevzuat değişikliklerinin belirlenebilmesi gereklidir. Bu bağlamda TBMM’de araştırma komisyonu kurulması acil ve önceliklidir.