İYİ Partili Öztürk, tartışmalı yönetmeliği meclis gündemine taşıdı
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenlerine bazı illerde vali, kaymakam ve garnizon komutanlarının, yönetmeliği gerekçe göstererek katılmamaları nedeniyle, yarın kutlanacak olan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda da aynı durumun yaşanıp yaşanmayacağı merak konusu oldu. İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk konuyu TBMM gündemine taşıdı.
İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, 23 Nisan kutlama törenlerine katılmadıkları için tepki çeken bazı vali ve kaymakamların; 2012 yılında hükümet tarafından çıkarılan yönetmelik ve 2018 yılında çıkarılan KHK’da mülki idare amirlerinin 23 Nisan ve 19 Mayıs törenlerine katılımına ilişkin düzenlemenin bulunmadığını gerekçe göstermeleri üzerine konuyu Meclis gündemine taşıdı.
23 Nisan’da olduğu gibi 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda da aynı krizin yaşanacağına dikkat çeken Öztürk, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yönelttiği soru önergesinde, “Cumhurbaşkanının temsilcisi” olan Valilerin, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı törenlerine katılması neden engellenmiştir?” diye sordu.
ÖZTÜRK: “CUMHURİYETİN DEĞERLERİ İLE KAVGA ETMEKTEN BIKMADINIZ MI?”
Yasin Öztürk, yaptığı açıklamada, AKP tarafından her fırsatta Cumhuriyetin ortak değerlerine karşı uygulamaların altına imza atıldığını öne sürerek, “Artık hepimizin ortak değeri olan Cumhuriyetin değerleri, kazanımlarıyla kavga etmekten bıkmadınız mı? 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nü illerde kim düzenliyorsa, 23 Nisan ve 19 Mayıs bayramlarında törenleri düzenleyenleri de tanımlayın da yerli ve milli olduğunuza inanalım” sözleri ile hükümete seslendi.
KEYFi UYGULAMALARLA, VALi VE KAYMAKAMLARI ZOR DURUMDA BIRAKIYORSUNUZ
Öztürk, “FETÖ’nün en etkin olduğu dönem olan 2012 yılında Bakanlar Kurulu tarafından tören ve kutlamalara ilişkin çıkarılan yönetmelikle, 2018 yılında yayınlanan KHK ile yapılan düzenleme nedeniyle, 23 Nisan ve 19 Mayıs bayramları kutlama törenlerini mülkü idare amirleri yerine il müdürlüklerince gerçekleştirilmesinin öngörüldüğüne” dikkat çekti. Öztürk, bu durumun genelge ve KHK’ya aykırı davranmak istemeyen vali ve kaymakamları zor durumda bıraktığını kaydetti.
VALİ VE KAYMAKAMLAR, HÜKÜMETLE TERS GÖRÜNTÜ VERMEK İSTEMİYOR
Söz konusu düzenlemelerin devletin resmi törenlerinde keyfi uygulamalara neden olduğunu öne süren Yasin Öztürk, “AKP iktidara geldikten sonra devletin zirvesinde bulunan siyasiler özellikle resmi törenler olduğu zaman, ya geziye çıkıyorlar ya da hasta oluyorlar. Bu durumu bilen mülki amirlerde törenlere katılıp, hükümetle ters bir görüntü vermek istemiyorlar. Ya 2012’deki yönetmelik düzeltilerek, 19 Mayıs ve 23 Nisan bayram kutlamalarını mülki amirlerin yapabileceği tanımlanmalı, yada 2018’de çıkarılan KHK’da değişiklik yapılarak, valilerin her bakanlığın illerde ayrı ayrı temsilcisi olduğu belirtilerek, resmi bayramlara katılım konusunda tedirgin olan valiler ve kaymakamlar rahatlatılmalıdır” dedi.
CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OKTAY’A, “NEDEN ENGELLEDİNİZ?” SORUSU
İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’ın yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, “Yönetmeliğe göre, Cumhuriyet Bayramı ve Zafer Bayramı törenlerinde, Başkent dışında yapılacak kutlamalarda, Atatürk anıt ve büstüne mülki idare amirinin çelenk konulması, tören geçişinin mülki idare amiri tarafından selamlaması ve resepsiyonun vali tarafından verilmesi hükme bağlanırken, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinde, mülki idare amirinin törenlere katılımına ilişkin bir hüküm yer almamaktadır” diyerek, şu soruların yanıtını istedi:
- “2012/3073 sayılı Yönetmelik ile; Yönetmeliğin çıktığı dönemde ‘Devleti temsil eden’, KHK değişikliği ile illerde “’Cumhurbaşkanının temsilcisi’ olan Valilerin, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı törenlerine katılması neden engellenmiştir?
- Cumhuriyet Bayramı ile Zafer Bayramı Sayın Cumhurbaşkanı ve illerde temsilcisi olan Valilerin kabulünde gerçekleşirken, neden Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı törenleri, Milli Eğitim Bakanı ile Gençlik ve Spor Bakanı ve başkent dışında ilgili bakanlıklarının il müdürlerinin katılımında gerçekleştirilmektedir?
- Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, Cumhurbaşkanı ile ilde temsilcisi olan valilerin katılımında gerçekleştirilmediğine göre; bu iki resmi bayram Cumhurbaşkanının kabulünde ve illerde temsilcisi valilerce gerçekleştirilmesi gereken resmi bayram ağırlığını taşımamakta mıdır?
- Pandemi nedeniyle vatandaşların bayram kutlaması yapamayacağı da dikkate alınarak, yaklaşan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı törenlerine mülki idare amirlerinin katılması için bir “Genelge” yayınlamayı düşünüyor musunuz?
- Resmi Bayram kutlama törenlerine valilerin katılımını “keyfe” bırakacak mevzuatın değiştirilerek, tüm resmi bayramlara mülki idare amirlerinin katılımını sağlayacak bir yönetmelik değişikliği planlıyor musunuz?”