DOLAR 32,9449
EURO 35,7631
ALTIN 2.529,53
BIST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 35°C
Açık
Denizli
35°C
Açık
Cts 37°C
Paz 38°C
Pts 37°C
Sal 36°C

EMEP: Sarayköy’ü gaza boğan yetkililer yargılansın!

EMEP: Sarayköy’ü gaza boğan yetkililer yargılansın!
 talipgsm
13.05.2024 11:50:02 | SON GÜNCELLEME 13.05.2024
A+
A-

Emek Partisi Denizli İl Örgütü Sarayköy’deki patlayan jeotermal kuyuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Bilgi ve belgelerin şeffaflıkla paylaşılması ve şirket yetkililerinin yargılanması gerektiği vurgulandı.

yörük

EMEP Denizli İş Başkanı Havva Meşe imzalı açıklamada Umumi Hıfzıssıhha’nın acil toplanması çağrısı yapıldı. Jeotermal akışkanların bileşimlerini sıralayan Meşe, “Lityum (Li), bor (B), arsenik (As), kalsiyum (Ca2+), magnezyum (Mg2+), demir (Fe), sülfat (SO4 2-) ve klorür (Cl-) gibi çeşitli bileşenlerden oluşmaktadır. Ayrıca jeotermal buhar belirli miktarda cıva, hidrojen sülfür, amonyak, metan ve radon gibi elementleri de içerebilmektedir. Denizli Umumi Hıfzıssıhha Kurulu ivedilikle harekete geçmeli gerekli incelemeler neticesinde bilgilendirme ve derhal sağlık taraması çalışmalarına başlamalıdır. Sadece patlayan kuyunun değil jeotermalin bölgedeki zararları incelenmeli, kümülatif etki değerlendirmesi yapılmalıdır. Tehlikenin yaratacağı etki ölçülmeli ve gelecekte oluşturabileceği etkiler açısından da tahminler ve çalışmalar yürütülmelidir” ifadelerini kullandı. Ayrıca jeotermalin Aydın, Manisa ve çevre illerde tarıma verdiği zararlar ve Aydın’da artan kanser vakaları hatırlatıldı.


MİLYARLAR VATANDAŞIN CEBİNDEN JES PATRONLARINA
YEKDEM’den yararlanan şirketlere 2018’de 26 milyar TL, 2019’da 38 milyar TL, 2020’nin ilk sekiz ayında 33 milyar TL kamu kaynaklarından aktarıldığını hatırlatan Meşe sözlerini şöyle sürdürdü; “Bazı özel şirketlerin yararlandığı bu ayrıcalıklardan 2020 sonuna kadar devreye girecek tesislerin yararlanması öngörülmüş iken, yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile bu süre 2030 tarihine kadar uzatılmıştı. Yenilenebilir enerji kaynağına dayalı (JES) özel santrallere ürettikleri her Kwh elektrik için 13.2 cent (yaklaşık 4,5 TL) civarında “destek” veriliyor. Jeotermal enerjiye dayalı üretim biçimleri, üretici köylülüğü tamamen bitirip Sarayköy gibi halkın yıllardır geçim kaynağı olan tarımı uluslararası şirketlerin tekeline geçmesinin önünü açacak biçimde yol alıyor. Aracılar ve tüccarların yanı sıra bu büyük tekellere karşı köylü çökertilmektedir.”

Tarım ve gıda tekelleri karşısında ayakta kalabilmek için Sarayköylülerin el birliği, akıl birliği, güç birliği yapmasının acil ve ertelenemez görev olduğunu belirten Meşe, “Sarayköy zehir solumasın! Tüm süreç kamuoyu ile şeffaflıkla paylaşılsın. Yargı süreci bir an önce adil bir şekilde işletilsin. Şirket ve ilgili kamu yetkilileri yargılansın! Doğamız ve yaşam hakkımız için örgütlenelim, birlikte mücadele edelim” dedi.

 sanalbasın
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.