DOLAR 33,9547
EURO 37,5373
ALTIN 2.747,07
BIST 9.465,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Denizli 33°C
Açık
Denizli
33°C
Açık
Cum 33°C
Cts 31°C
Paz 29°C
Pts 30°C

Facebook Yenileniyor

24.04.2021 17:39:52 | SON GÜNCELLEME 24.04.2021
A+
A-

*Ses Odaları*

Clubhouse kopyası Canlı Ses Odaları’ndan Reels benzeri Soundbites’a, özel ses efektlerinden Facebook ses odalarının gelir modeli Stars’a, Podcast yayınları için yeni özelliklerden Spotify iş birliğine kadar, Facebook’un tüm kopya atakları elindeki kullanıcıları tutma yönündeki çabalarından ibaret.

 talipgsm

İnsanların bir araya gelip fikirlerinden bahsetmesi ve dikkate alınması elbette facebook’un gözünden kaçmamış olsa gerek. Facebook’tan önce twitter, instagram ve diğer bazı mecralarda kullanılan bu sistemin denenmiş ve olumlu sonuçlar göstermesi de bulunmaz bir durum olmuştur. Geçen yıl salgın ile birlikte elindeki yaşlı tabana video odaları sistemini sunduktan sonra bu yıl da bu sistemi ses odalarına dönüştürüyor. Diğer sosyal mecralarla rekabet etmek ciddi bir zaman ve nakit kaybı demek. Ancak facebook ulaştığı devasa kullanıcı tabanıyla hiç zaman ve nakit kaybı yaşamadan yüksek etkileşimlere ulaşabilir. Canlı Ses Odaları’nın bu yaz Messenger ile birlikte tüm kullanıcıların erişimine açılması bekleniyor.

*Ses Odaları Gelir Modeli*

Clubhouse’u kopyalayan Facebook, içerik üreticilere gelir modeli üretme konusunda da girişimin attığı adımları hayata geçiriyor. Ses odalarına Stars isimli bir ödeme yöntemi ekleyen Facebook, kullanıcıların içerik üreticilerine bahşiş bırakmalarını ve yardım kuruluşlarına bağış yapmasını sağlıyor. Şirket, ilerleyen süreçte Canlı Ses Odaları için abonelik modellerini de yayına alacak. Facebook’un ayrıca Soundbites formatını yaygınlaştırmak için Audio Creator Fund’ı yayına alacağını belirtelim.

*Kısa Hikaye Sistemi*

Kullanıcıların Reels benzeri kısa, ses odaklı içerikler üretmesini sağlayan Soundbites, önümüzdeki aylarda içerik üreticilerin kullanımına açılacak. İçerik üreticiler, kısa hikayelerden, iyi düşünülmüş esprilere, olumlamalardan ASMR içeriklerine kadar pek çok farklı içerik formatı ile kullanıcıların karşısına çıkacak. Soundbites için; bir ses stüdyosu özelliğini de yayına almaya hazırlandığını belirtelim. Sesinizin üzerine özel ses efektleri eklemenizi sağlayan bu ses stüdyosu; ses odaklı içeriklerin yeni bir boyut kazanmasını sağlayabilir.

*Podcast*

Facebook kullanıcı tabanında 170 milyon kişi Podcast sayfalarıyla etkileşim kuruyor. 35 milyon Facebook kullanıcısının da; podcastlerle ilgili hayran gruplarına katılmış durumda olduğunu belirtelim. Dolayısıyla Facebook’un Podcast üreticilerini görmezden gelmesi imkansız. Facebook, kullanıcıların podcast dinlemek için platformu terk etmesini önlemek için yeni özellikler üzerinde çalışıyor.

Facebook, tüm bu ses odaklı girişimlere bir yenisini ekleyerek Spotify ile yeni bir iş birliğine imza attı. Spotify entegrasyonu sadece müzik üreticilerini değil, podcast yayıncılarını da destekleyecek. Bu sayede podcastler, Facebook’tan da dinlenebilir hale gelecek. Önümüzdeki günlerde kullanıcılar Facebook üzerinden podcastleri kolayca dinleyebilecek. Şirket kullanıcıların yeni podcast içerikleri keşfetmesine de destek olmak istiyor. Zuckerberg’in yaptığı açıklamaya göre; podcast’i başka bir uygulamada açmak isteyen kullanıcılar, o uygulamaya yönlendirilecek.

*Web Sitesi*

Geçen yıl Facebook kendi hosting ve web sitesi oluşturma servisini devreye sokarak bu alandaki Wix ve Godaddy gibi devlerle mücadele etmeye karar verdi. Facebook, özellikle WhatsApp for Business aracılığıyla daha fazla ticari müşteri çekmek için çalışıyor. Facebook, yeni barındırma hizmetinin işletmelere ücretsiz olarak sunulacağını ve WhatsApp Business API kullanmak isteyen şirketlerin üzerinden mali yükü kaldıracağını duyurdu. Facebook’un geniş veri merkezi ve çevrimiçi altyapısı, yeni bir barındırma sağlayıcısı arayan firmalar için cazip bir seçenek oluşturacak gibi görünüyor.

Değerli okuyucular, parça parça olarak toparladığım ve büyük yenilenme olarak gördüğüm bu haberleri umarım beğeniyle okursunuz. Facebook hali hazırdaki kendi sisteminin üzerine yukarıdaki tüm sistemleri kısa süre içerisinde hayata geçirerek kullanıcıları elinde tutma çabası veriyor. Elindeki kullanıcılar Z kuşağında her ne kadar uzak olsa da geriye getirmenin çabasını veriyor. Daha sade uygulamalar, sistemler, tasarımlar ve portallar moda iken facebook’un içinden çıkılmaz vaziyette her şeyin bir yerde karıştırılmış olması kullanıcıların gözünden kaçmıyor. Eminim ki facebook içerisinde hala birçok özelliği bilmeyen milyonlarca kullanıcı bulunuyor. Facebook’a benim tavsiyem bu sistemlerden sonra kullanıcıları eğitecek materyaller üzerinde çalışması olacak 🙂

Esenlikler Dilerim

Osman Ali KACAR

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.